Työnhaun 10 käskyä

Työnhakuun on olemassa lukemattomasti erilaisia vinkkejä ja jokainen rekrytoija katsoo asiaa hieman eri kantilta. Pidä CV lyhyenä. Lähetä CV PDF-muodossa. Soita hakemuksen perään. Muista piilotyöpaikat. Valmistele haastatteluun kysymyksiä yritykseen tai tehtävään liittyen.

Lista on loputon ja tuskin aiheuttaa muuta kuin päänsärkyä siitä, että teenkö kaiken oikein. Halusin tehdä tämän listan työnhakuvinkkejä pitäen mielessä isomman kuvan sekä sen, että ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä työnhakua, vaan kaikki lähtee sinusta ja sinun osaamisestasi ja persoonasta liikkeelle.

1.Rekrytoija ei ole ajatustenlukija

Rekrytoija ei voi tietää, mitä olet tehnyt aiemmissa tehtävissäsi. Älä siis anna muille turhaa etumatkaa jättämällä tärkeitä tietoja pois. HR-asiantuntijana voit vastata esimerkiksi pelkästä rekrytoinnista tai hallinnollisesta HR:stä aina koko HR:n kokonaisuuteen. Tähän voikin sitten kuulua aiempien ohella työhyvinvointia, henkilöstön kehittämistä, strategista HR, esimiesten tukemista, kouluttamista tai vaikkapa työlainsäädännön ja työehtosopimusten soveltamista. Tämä tuo heti valtavasti lisätietoa rekrytoijalle.

Rekrytoija ei voi myöskään tietää, miksi olet laittanut tai vaihtoehtoisesti jättänyt laittamatta jotain CV:seen. Esimerkiksi jos sinulle juokseminen harrastuksena merkitsee sitoutumista tai kunnianhimoa, voi se rekrytoijalle merkitä esimerkiksi itsensä rääkkäämistä tai pakonomaista suorittamista. Joten jos siis lisäät CV:seen jotakin, jonka toivot viestivän tiettyä merkitystä, tuo tämä merkitys esille esimerkiksi hakemuksessa.

2.CV katsoo menneeseen ja hakemus tulevaan

Monesti voi olla haastavaa tietää, mitä laittaa kumpaankin ja monet hakijat päätyvät toistamaan samoja asioita molemmissa. Myös itse olen tähän sortunut eli olen referoinut CV:n sisällön käytännössä sellaisenaan hakemukseen tuomatta mitään uutta esille.

Lähtökohtaisesti on sama, millaisen CV:n ja hakemuksen visuaalisesti, toteuttamistavaltaan tai sisällöltään teet, kunhan ne ovat toisiaan täydentäviä eikä toisiaan kopioivia dokumentteja. CV:ssä tuot esille oman osaamisesi, kokemuksesi, saavutuksesi sekä kiinnostuksen kohteesi. Hakemus puolestaan kertoo, millainen työntekijä sinä olet ja mitä toisit mukanasi yritykseen sekä tietysti, miksi haluat työskennellä juuri kyseisessä tehtävässä ja yrityksessä.

3.Panosta motivaation esiintuomiseen

Monesti hakemuksissa on osattu tuoda esille sitä, miksi juuri minä olisin hyvä vaihtoehto tehtävään. Liian usein hakemuksista puuttuu kuitenkin tieto siitä, miksi henkilö on hakemassa töitä ja miksi hän on hakemassa kyseiseen tehtävään. Yritykset ja rekrytoijat rakastavat kuulla sitä, miksi heille halutaan tulla töihin ja mikä tehtävässä vetoaa.

Tutustu siis haettuun tehtävään ja yritykseen ja mieti, miksi tämä olisi juuri minun paikkani. Samalla saatat huomata, että eihän tämä ole ollenkaan minun juttuni. Aikaa ja vaivaa säästyy, kun hakee vain itselle sopiviin ja itseä kiinnostaviin tehtäviin eikä roiski hakemuksia joka suuntaan. Huonoon työpaikkaan päätyminen aiheuttaa myöhemmin sen, että olet taas työnhaussa. Hyviä tukikysymyksiä motivaation esiintuomiseen löydät tästä.

4.Tutustu kohderyhmään eli haettuun yritykseen

Yritykseen tutustuminen pitäisi aloittaa jo ennen hakemuksen laittamista, jotta saat tietoa, onko tämä juuri minulle sopiva paikka. Googleta, juttele yrityksen työntekijöiden kanssa ja etsi tietoa kokemuksista. Kun sitten alat lähettää hakemusta, on sinun helpompi kohdistaa se yritykselle ja räätälöidä se juuri tehtävää ja yritystä ajatellen. Yritykseen tutustuminen auttaa myös siinä, että työhaastattelussa ei tarvitse selvittää perusasioita ja arvailla, vaan voi keskittyä tutustumaan ja fiilistelemään, olisiko yritys juuri minun paikkani.

Yrityksestä kertoo usein paljon myös se, miten he hoitavat rekrytointiprosessin. Jos vastauksia ei saa, yhteydenottoja ei kuulu tai rekrytoitavat esihenkilöt katoavat kesken prosessin, ei hakijalle herää kovin luotettavaa kuvaa yrityksen tavasta hoitaa asioita. Voi olla myös, että yrityksessä on meneillään isompia muutoksia, joista ei voida kertoa ja joiden tietäminen voisi vaikuttaa päätöksentekoon. Siispä näissä tilanteissa ei kannata jäädä surkuttelemaan, jos paikkaa ei saa. Ehkä ensi kerralla tai itselle sopivammassa yrityksessä.

5.Mieti, mitä oikeasti haluat

Jo ennen kuin tutustut sopiviin yrityksiin, on hyvä miettiä, mitä minä oikeasti haluan. Mitä toivon työltäni? Millaiset tehtävät minua kiinnostavat? Mitkä asiat ovat tärkeitä yrityksessä? Arvostanko esimerkiksi joustavaa työaikaa, selkeäksi hiottuja prosesseja vai vapautta luoda itse. Tätä kautta saa rajattua muun muassa sopivia yrityksiä tai tehtäväkentän laajuutta.

Kiinnostus moniin asioihin ja osaaminen laajasti on ehdottomasti vahvuutta. Työtä hakiessa on kuitenkin hyvä selkeyttää myös tämä. Töitä on helpompi löytää, kun pystyy määrittämään esimerkiksi, että minua kiinnostavat HR-alan asiantuntijatehtävät, joissa pääsen olemaan laajasti mukana esimiesten tukemisessa ja kehittämässä avainprosesseja, kuten rekrytointeja ja työhyvinvointia sen sijaan, että sanoo itseään kiinnostavan HR-alan tehtävät laajasti. Hieman tarkempi määrittely ei rajaa mitään pois, vaan osoittaa, että tiedät, mitä haluat ja tavoittelet.

6.Tutustu itseesi ja osaamiseesi

Työnhaussa ehkä tärkein asia on oman osaamisen viestiminen työnantajalle siten, että tämä tunnistaa sen ja haluaa palkata sinut tehtäväänsä. Oletuksella toki, että osaamisesi on sellaista, jota tehtävässä vaaditaan. Käytä siis aikaa siihen, että sanoitat omaa osaamistasi ja mietit, kuka olet. Mitä olet aiemmin tehnyt? Mitä vastuualueita työhösi on kuulunut? Missä olet hyvä? Mistä olet saanut hyvää palautetta?

Mikäli tuntuu hankalalle alkaa kehua itseään, juttele perheen, ystävien tai kollegojen kanssa siitä, mitä he kokevat sinun vahvuuksiksesi. Tämä on ehkä työnhaun tärkein vaihe, joten ei kannata huolestua, jos et pääse heti alkuun. Omaan itseen tutustumista voi harjoitella ja tietoja itsestään ja osaamisestaan kerätä pikkuhiljaa. Hakuprosesseihin voi lähteä myös, vaikka tutustuminen itseen olisi kesken, kunhan jotain suuntaviivaa omasta osaamisesta on, sillä myös näiden prosessien aikana saattaa saada uutta näkökulmaa itseen.

7.Pyydä apua muilta

Työnhaku ei ole sellainen prosessi, jossa tulee pärjätä yksin ja selvitä kaikkien vaikeuksien läpi yksin. Oman osaamisen määrittelyn ohella apua voi pyytää siinä, että joku tuttu lukee läpi CV:n ja hakemuksen. Toiset silmät löytävät usein virheet ja hassut lauserakenteet sekä tuovat uutta näkökulmaa, jos oma ajattelu on sokeutunut. Kannattaa turvautua läheisiin myös niissä tilanteissa, kun työnhaku tökkii ja maailma kaatuu niskaan. Älä kuitenkaan liikaa kuuntele muiden vinkkejä, vaan pyri tekemään työnhausta mahdollisimman sinun näköistäsi.

Usein läheisten ohella on hyvä olla ammatillista apua myös muualta. Verkostoidu mielenkiintoisten osaajien kanssa ja inspiroidu heidän ajatuksistaan. Ei sitä tiedä, jos heidän kauttaan löytyisi, vaikka vinkki uuteen mielenkiintoiseen tehtävään. Jos työnhaku junnaa kovasti paikallaan, voi olla hyvä harkita ulkopuolista apua esimerkiksi mentorin tai coachin avulla.

8.Muista positiivisuus ja luotto omaan osaamiseen

Oman kokemuksen mukaan työnhaku on välillä todella raastavaa puuhaa, kun purat sydämesi hakemukselle toisensa perään ja palkintona saat sähköpostiin ”Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun.” -viestin. Siinä tulee tehtyä todella paljon turhaa työtä ja usko omaan osaamiseen voi olla koetuksella ja voi olla haastavaa pitää yllä toiveikasta ja positiivista mieltä.

On hyvä muistaa, että työnhaussa ei aina ole kyse sinun hyvyydestä tai huonommuudesta, vaan enemmänkin sopivan ehdokkaan löytämistä juuri kyseiseen yritykseen ja tehtävään. Epäonnistumisten myötä ei kannata vaipua epätoivoon ja vähätellä omia kykyjä, sillä harvemmin tämä houkuttelee työnantajaa. Jos siis tuntuu, että olet kyynistynyt työnhakuun, pidä pieni tauko tai hae ulkopuolelta uutta apua ja näkökulmaa.

9.Hyödynnä LinkedIniä tai muita kanavia, jossa kiinnostavat yritykset ovat

Monet yritykset ovat tänä päivänä LinkedIn:ssä ja siellä tapahtuu paljon mielenkiintoista ammatillista keskustelua sekä rekrytointeja ja työnhakua. Suosittelen siis liittymään sinne ja aktivoitumaan siellä. Jos profiilin hiominen tuntuu haastavalle, tutustu muiden profiileihin ja hae sieltä inspiraatiota. Profiilia aivan kuten CV:tä voi päivittää pikkuhiljaa kokemuksen karttuessa. Pyydä tässäkin tarvittaessa toisten apua.

Mikäli haluat kaiken hyödyn irti LinkedIn:stä osallistu keskusteluun ja tuo itseäsi tällä tavalla näkyväksi. Jos omien julkaisujen tekeminen tuntuu pelottavalle, kommentoi muiden postauksia. Itsevarmuuden lisääntyessä voi olla, että innostut postaamaan myös itse. Ole oma itsesi ja puhu itselle tärkeistä asioista, joista sinulla on tietoa. Jos kiinnostavat yritykset eivät ole LinkedIn:ssä, etsi missä he ovat ja mene sinne. Oli kyseessä sitten muu sosiaalinen media tai vaikkapa alan messut ja tapahtumat.

10.Unohda kaikki ja ole oma itsesi

Jos sinusta tuntuu, että tässä tuli jo aivan liian monta vinkkiä ja pää on entistä enemmän pyörällään kaikkien vaihtoehtojen kanssa, unohda kaikki vinkit. Tärkeintä on, että olet oma itsesi ja teet työnhakua juuri itsellesi sopivalla tavalla. Näin välität usein rehellisen ja aidon kuvan itsestäsi ja sitä kautta houkuttelet todennäköisesti juuri sinulle sopivia yrityksiä.

Rekrytoijat ovat hyviä neuvomaan työnhaussa, mutta on hyvä muistaa, että jokainen rekrytoija on oma yksilönsä ja hänellä on omat käsitykset ja ennakkoajatukset rekrytointia kohtaan. Näitä ei tietenkään voi tietää ennen työnhakua, joten on ehkä jopa turha lähteä etsimään kultaista keskitietä työnhakuun. Ainoastaan se on varmaa, että rekrytoija ei ole ajatuksenlukija ja hänellä on käytössään vain se tieto, minkä jaat, joten mieti tarkkaan, mitä haluat tuoda itsestäsi esille.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: