Miten aloittaa oman uran rakentaminen?

Miten rakentaa omaa urapolkua HR-asiantuntijana? Miten pääsen unelmieni tehtäviin talousjohtajana? Onko olemassa yksi selkeä tapa, miten rakentaa uraansa? Monet varsinkin uransa alkuvaiheessa olevat henkilöt tai uraa vaihtamassa olevat henkilöt miettivät, miten saada se eka oman alan työpaikka tai miten lähteä rakentamaan uraansa omia unelmia kohti.

Urapolun rakentaminen voi olla selkeää, jos tiedät, mitä haluat: aloitat isosta yrityksestä HR-assistenttina, etenet HR-koordinaattoriksi ja asiantuntijaksi ja lopulta HR Manager/Director-positioon. Todellisuudessa harva meistä oikeasti tietää, mitä haluaa tehdä isona, saati sitten, että urapolku etenisi vielä näin selkeästi ja suoraviivaisesti.

On hyvä muistaa, että maailma muuttuu ja koko ajan tapahtuu yllättäviä muutoksia, joiden myötä selkeä urapolku samassa yrityksessä ei olekaan enää mahdollista. Samalla myös minä itse muutun ja huomaankin, että en halua enää samoja asioita. Miten sitten rakentaa omaa uraa tässä jatkuvasti muuttuvassa ja epävarmassa maailmassa.

  1. Suorita työharjoittelu

Jos voisin jokaiselle opiskelijalle antaa vain yhden neuvon, se olisi tämä: Suorita vähintään yksi työharjoittelu opintojesi aikana. Mikäli harjoittelu ei ole pakollinen tai pakollisia harjoitteluita on vain yksi, juttele opinto-ohjaajan kanssa, voisitko suorittaa ylimääräisiä harjoitteluita. Harjoittelu on helpoin keino hankkia työkokemusta, saada jalkaa oven väliin ja tutustua oman alan tehtäviin. Itse suoritin aikanaan harjoittelun ja en olisi nykyisessä työssäni ilman sitä.

Harjoittelupaikan etsintään ja valintaan kannattaa käyttää runsaasti aikaa. Älä tyydy hyväksi lukemaan aiempaa työkokemustasi, vaan tutustu voisitko kokeilla jotain uutta ja hankkia uudenlaista osaamista. Mieti, millaiset yritykset ja tehtävät sinua kiinnostavat ja laita niihin avoimia hakemuksia ja esittele itsesi heille. Esimerkiksi taloushallinnossa tilitoimistot ja isompien yritysten talousosastot ovat hyviä vaihtoehtoja ja taas HR:ssä esimerkiksi henkilöstöalan yritykset tarjoavat paljon harjoittelupaikkoja. Mieti myös, onko palkallisuus tärkein ja ainoa kriteeri harjoittelupaikkaa ajatellen.

2. Kokeile rohkeasti

Vaihtoehtoja työmarkkinoilla on runsaasti ja usein onkin vaikea rajata itseä kiinnostavia työtehtäviä. Tutustu jälleen yrityksiin ja niiden tarjoamiin paikkoihin ihan vaikka selaamalla avoimia työpaikkoja tai lukemalla uratarinoita. Seuraa LinkedIn:ssä tai muualla mielenkiintoisia tekijöitä ja vaikuttajia ja laita heille rohkeasti viestiä ihan vain kysyäksesi, mitä heidän työnsä oikeasti on tai miten he ovat kyseiseen asemaan päässeet. Yllättävän moni ammattilainen haluaa kertoa tarinaansa ja auttaa nuoria hakijoita urallaan.

Varsinkin uran alkuvaiheessa kannattaa kokeilla rohkeasti eri mahdollisuuksia. Laita hakemus rohkeasti matkaan, jos jokin tehtävä kiinnostaa edes vähän ja käy kokeilemassa, voisiko se olla sinun tulevaisuuden työtehtäväsi. Arvokasta oppia on jo sekin, jos huomaa, että tietty työ ei ole itseä varten ja lisäksi kaikki kokemus on kuitenkin eduksesi tulevassa työnhaussa. Mieti siis esimerkiksi ensi kesän kesätyöpaikkoja hakiessa hieman laatikon ulkopuolelta, voisinko kokeilla jotain ihan uutta, mitä kukaan kavereistanikaan ei ole tehnyt.

3. Älä mieti liikaa

Monesti kuulee omien kavereiden ja hakijoidenkin keskuudessa kysymyksen: ”Miltä tämä näyttää mun CV:ssä?” Sinänsä ihan relevantti pohdinta tulevaisuuden työnhakua ajatellen, mutta kun ei meidän rekrytoijien ajatuksia voi lukea ennakkoon, on ehkä parempi olla tulkitsematta liikaa ja mieluummin tarttua kiinnostaviin mahdollisuuksiin.

Jos esimerkiksi nykyinen työpaikkasi kuormittaa sinua ja voimavarojasi liikaa, voi olla parempi mieluummin vaihtaa työpaikkaa kuin polttaa itsensä loppuun sen takia, kun lyhyet työsuhteet näyttäisivät huonolle seuraavassa työnhaussa. Toisaalta jos sinulle tarjotaan huippumielenkiintoista puolen vuoden projektia sinun ollessa vakituisessa työsuhteessa, suurempi kysymys lienee: kuinka paljon minua harmittaa, jos en tähän mahdollisuuteen tartu?

4. Helppo vs. vaikea

Työnhaku ja työelämä ovat täynnä vaikeita valintoja. Valitsenko mieluummin paremmin palkatun työn varastolla vai palkattoman harjoittelun oman alan kesätyössä? Menenkö samaan kesätyöpaikkaan kuin joka kesä vai näenkö vaivaa ja kokeilen, josko saisin jotain muuta? Jäänkö vakituiseen työpaikkaan, josta olen halunnut lähteä jo monen vuoden ajan vai otanko mielenkiintoisen puolen vuoden mittaisen työsuhteen?

Itse olen aina ollut työnhaussa enemmän tunne- kuin järki-ihminen ja tehnyt päätöksiä puhtaasti sen perusteella, mikä minusta tuntuu oikealle vaihtoehdolle. Kaikille tällainen ajattelu ei sovi, varsinkin, jos on asuntolainaa, perhettä tai muita velvoitteita, joiden vuoksi omaa taloudellista tilannetta tulee pohtia. Tästäkin huolimatta kannustan jokaista miettimään valintatilanteessa: otanko helpon vaihtoehdon, joka ei ehkä vaadi, mutta ei välttämättä annakaan minulle mitään, vai otanko vaikeamman vaihtoehdon, joka saattaa olla riski, mutta samalla tarjota täysin uudenlaisia mahdollisuuksia.

5. Verkostoidu osaajien kanssa

Olen puhunut useaan otteeseen mentoreista ja verkostoitumisen tärkeydestä, mutta ei kai niitä voi liikaa edes korostaa. Parhaat verkostot luodaan jo opiskeluaikoina, joten kannattaa olla mukana järjestötoiminnassa, erilaisissa tapahtumissa ja myös niissä opiskelijabileissä, joissa luodaan mahdollisesti elinikäisiä ihmissuhteita tai ainakin hyviä tuttavuuksia.

Verkostot mahdollistavat mahdollisen työpaikan ohella myös tiedon jakamisen ja saamisen, omien ajatusten ja palveluiden myymisen sekä itsensä brändäämisen sellaisena osaajana, jonka ajatuksia ja osaamista saatetaan tarvita myös jatkossa. Verkostoituminen ei välttämättä tarjoa sinulle suoraan työpaikkaa heti opiskelujen aikana, mutta pitkäaikainen työ voi poikia hedelmää pikemmin kuin arvaatkaan.

6. Ei ole yhtä oikeaa polkua

Mietin monesti opiskeluaikoinani, että tuleeko minun rakentaa uraani tietyllä tavalla ja tietynlaisen polun mukaan. On ollut hienoa huomata, että asia ei todellakaan ole näin. Työssäni tapaan päivittäin eri alojen osaajia ja pääsen kuulemaan heidän tarinoitaan. Harvalla hakijalla on samanlaista polkua, vaan on hienoa, että hyvinkin erilaisilla taustoilla voi päästä samaan pisteeseen. Esimerkiksi rekrytoijan työhön on voinut päästä suoraan koulunpenkiltä tai esimerkiksi myynnin, asiakaspalvelun tai esimiestehtävistä.

Uran rakentamisessa voisi nähdä olevan kahta eri koulukuntaa. Osa haluaa edetä selkeän polun mukaan: taloushallinnon assistentti – assistant controller – business controller – talouspäällikkö – talousjohtaja. Osa taas haluaa edetä ottamalla erilaisia projekteja ja kärjistetysti sanoen ikään kuin randomilla valita itselleen sopivimmat paikat puhtaasti oman kiinnostuksen mukaan. Huomioi siis, että ei ole yhtä oikeaa tapaa edetä, vaan voit hyvin edetä ja menestyä intuition kauttakin.

7. Vaihtoehtoiset urapolut

Esimerkiksi HR-ala on hyvin suosittu ala, jonne hakee satoja osaajia yhteen tehtävään. Useimmiten valinnoissa painottuukin aiempi osaaminen ja kokemus, jonka vuoksi jo sen ensimmäisen tehtävän löytäminen voi olla haastavaa. Oma motivaatio ja taidot tehtävään saattavat olla kohdallaan, mutta erottautuminen massasta voi olla haastavaa.

Yksi keino voisi olla miettiä vaihtoehtoisia urapolkuja, miten edetä kyseisiin tehtäviin. Varsinkin pienemmissä yrityksissä esimerkiksi toimistoassistentti tai talousassistentti voi ottaa vastuulleen myös HR:n tehtäviä ja päästä kehittämään käytäntöjä niihin. Toisaalta isommissa yrityksissä voi olla mahdollisuuksia edetä osastojen välillä toisiin tehtäviin. Oman kokemuksen mukaan HR-alalle yksi mahdollinen reitti on työllistyä henkilöstöalan yritykseen konsultiksi. Työ ei todellakaan ole pelkkää rekrytointia, vaan siinä pääsee tutustumaan laajasti myös esimerkiksi työsuhdeasioihin, osaamisen kehittämiseen sekä kehitystyöhön.

8. Alituinen opiskelu ja kehittyminen

Hienoin ja haastavin asia tämän päivän yhteiskunnassa on se, että kukaan ei ole koskaan valmis, vaan opittavaa riittää. Omaa osaamista tulee kehittää jatkuvasti ja pysyä hereillä siinä, mitä maailmassa tapahtuu. Taloushallinnon puolella laki muuttuu ja verotuksen puolella tulee uudistuksia. Myös HR:ssä lainsäädäntö muuttuu ja toisaalta vaaditaan uusia toimintatapoja vaikkapa lisääntyneen etätyön vuoksi.

Osaamistaan voi kehittää valmistumisen jälkeen sekä erilaisilla täydennyskoulutuksilla että rekrytoivien koulutusohjelmien kautta. Mikäli tuntuu, että sopivaa oman alan työpaikkaa ei löydy, voi harkita rekrytoivaa koulutusohjelmaa, jossa varsinaisen opiskelun ohella suoritetaan eräänlainen työharjoittelu tai työssäoppiminen yrityksessä oikeiden työtehtävien parissa. Mikäli et työllisty suoraan yritykseen, saat ainakin arvokasta työkokemusta.

Oman uran rakentaminen on haastava ja jatkuva prosessi, joka ei ole koskaan valmis. Se vaatii usein paljon työtä sekä oman osaamisen pohtimisen, että eri mahdollisuuksien selvittämisen osalta. On hyvä muistaa, että tässäkään ei tarvitse olla yksin, vaan voit hakea tukea oman lähipiirin ohella myös uraohjaajilta, joita löytyy sekä TE-toimistojen, kaupunkien että yksityisten tarjoajien puolelta. Tärkeää on myös se, että kun kukaan meistä ei tiedä, mihin olemme menossa, jokainen reitti sinne on oikea.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: