Urapolku insinööriksi – Totuus insinöörivitsien takaa

Olen elänyt vahvasti omassa kuplassani ja kirjoitellut mukavasti itselle tutuista aiheista ja ammateista, joihin minulla on jonkinlaista kosketuspintaa. Maailma on kuitenkin täynnä ammatteja ja halusin nostaa blogiini myös sellaisia ammatteja, jotka lähtökohtaisesti saattavat herättää ajatuksena pelkkiä kysymysmerkkejä, kun oma ymmärrys ei riitä.

Laitoin Googleen hakusanaksi, mitä tekee insinööri ja sain vastaukseksi laajan kirjon insinöörivitsejä (esimerkiksi: ”Mitä yhteistä on insinöörillä ja salamalla? Ensin välähtää ja sitten korjataan vahingot.”), vinkkejä insinöörin iskemiseen sekä korkealentoisia selityksiä. Haku antoi myös monta viitettä siihen, että esittämäni kysymys on tyhmä, koska insinöörien tehtävät ja erilaiset mahdollisuudet voivat vaihdella niin paljon. Moni näkökulma viittasi myös siihen, että insinöörit näpertelevät yksin, eivät omaa sosiaalisia taitoja ja nostavat kovaa palkkaa tekemättä mitään.

Minun oli pakko korjata tämä tieto ja saada aitoa tietoa siitä, mitä insinöörit oikeasti voivat tehdä. Haastattelin tähän tiesuunnittelu- ja tietomallikoordinaattorina työskentelevää ystävääni Lauraa hänen työstään. Mitä työpäivät pitävät sisällään? Miten uraa voi rakentaa näissä tehtävissä ja mitä ominaisuuksia menestyminen ehkä vaatii?

TYYPILLINEN TYÖPÄIVÄ

”Työpäivä alkaa sillä, että käyn sähköpostit läpi ja reagoin niihin. Aloitamme viikon osaston kanssa palaverilla, jossa käymme läpi, mitä kaikkea tällä viikolla on työlistalla. Teemme paljon yhteistyötä ja jaamme vinkkejä suunnittelun osalta. Varsinainen työni koostuu siitä, että teen tiesuunnittelua suunnittelujärjestelmien, kuten AutoCAD:n kautta.”

”Olen paljon mukana erilaisissa projekteissa. Projektit ovat luonteeltaan esimerkiksi uuden jalankulku- ja pyöräilyväylän suunnittelua sisältäen tiesuunnitelman ja/tai rakennussuunnitelman. Toisena esimerkkinä on maantien parantaminen, mikä tarkoittaa sitä, että nykyistä tietä levennetään tai sen sijaintia tai korkeusasemaa muutetaan.”

Voit käydä lukemassa lisää projekteista esimerkiksi tästä tai tästä.

”Tietomallikoordinaattorin osalta osallistun dokumentointiin wordin ja excelin avulla YIV-ohjeiden eli Yleisten inframallivaatimusten mukaisesti.” ”Koen, että nämä projektit ovat paras osa työtäni, sillä niissä pääsen oppimaan erilaisia taitoja ja tietoja. Koska työni on paljon erilaisista järjestelmistä kiinni, inhottavinta on puolestaan se, kun järjestelmät eivät toimi ja siihen tuhraantuu turhaa aikaa.”

URANÄKYMÄT

”Olen päätynyt nykyiseen tehtävääni opintoihini kuuluvan harjoittelun kautta. Olen koulutukseltani ympäristöinsinööri, joten työ ei täysin vastaa koulutustani. Harjoittelussa pääsin tutustumaan tarkemmin esimerkiksi erilaisiin asiakirjoihin ja AutoCAD-järjestelmään. Työni sujuivat ilmeisen hyvin, sillä sain työskennellä heillä koulun loma-ajat ja tämä oli opettavaista aikaa, jolloin tutuksi tulivat sekä ohjeet, ohjelmistot, työkaverit kuin talon tavatkin.”

”Valmistumisen jälkeen kova työ palkittiin ja sain vakituisen työpaikan Sitolta. Yritys on tarjonnut minulle jatkuvasti kehitysmahdollisuuksia erilaisten vaativampien projektien muodossa. Tulevaisuuden näkymät näyttävät hyville, sillä haluan edetä jossain vaiheessa projektipäälliköksi ja omalta osaltani tukea myös nuorempia suunnittelijoita heidän työssään. Hyvää alkua tähän on tuonut se, että olen päässyt perehdyttämään kesätyöntekijöitä.”

Insinööriopiskelija on montaa muuta alaa ajatellen onnellisessa asemassa, sillä monet yritykset järjestävät erilaisia trainee-ohjelmia, joiden kautta pääsee tutustumaan yritykseen ja alan työtehtäviin sekä rakentamaan urapolkua yrityksen työntekijäksi myös valmistumisen jälkeen. Esimerkiksi Sitowisellä on oma NextGeneration -traineeohjelma, jonka kautta voit sovittaa työnteon osaksi opintojasi ja pääset mukaan projektityöhön. YIT:llä on rakennusinsinööriopiskelijoille oma YIT Polku -ohjelma ja Koneella kansainvälinen Trainee-ohjelma ulkomailla suoritettavaan projektityöhön ja sitä kautta uraan Koneella.

”Minulla ei ollut aiempaa käsitystä siitä, mitä suunnittelu on, joten oli mielenkiintoista päästä tekemään asioita käytännössä. Varsinaisesti työn sisältö ei kuitenkaan tullut yllätyksenä, vaan vastasi niitä odotuksia, joita ennen harjoittelua minulla oli.”

Muuten alan opiskelijoita ovat yllättäneet esimerkiksi se, että työmahdollisuudet ovat paljon laajemmat, mitä on ennen opintoihin hakeutumista tai opiskeluaikana kuvitellut. Ympäristöinsinööri työskentelee usein tehtävissä, jotka tähtäävät yritysten toiminnan muuttamiseksi energiatehokkaammaksi. Työpaikkoja voi olla esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, tuulivoiman parissa, talousvesivalvonnassa, kierrätysratkaisujen parissa sekä erilaisissa projekteissa niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella.

Muita yllättäviä tekijöitä ovat olleet luovuuden hyödyntäminen hyvin teknisessä työssä sekä opintojen käytännönläheisyys verrattuna vaikkapa lukio-opintoihin. Opinnoista saa jo hyvää käsitystä siitä, mitä tuleva työ tulee olemaan, joten yllätykset työelämässä ovat pienempiä.

TYÖSSÄ MENESTYMINEN

”Omaan työni keskeisenä vaatimuksena on insinöörin tutkinto. Onkin hienoa, että opiskelemalla tiettyä alaa ei välttämättä rajaa itseltään mahdollisuuksia työskennellä myös muilla insinöörialoilla.”

Insinöörin työtä on vaikea tiivistää, koska insinöörit voivat työskennellä melkein millä tahansa alla. Ympäristöteknologian lisäksi insinöörejä on esimerkiksi rakennusalalla, myynnin tehtävissä, konetekniikan, sähkö- ja automaatiotekniikan sekä tietotekniikan parissa. Toki paljon vaikuttaa se, mihin opinnoissaan on painottunut ja millaista erityisosaamista työpaikoissa tarvitaan.

”Työssä on tärkeä kyetä tekemään työtä itsenäisesti ja oma-aloitteisesti. Projekteja tehdään kuitenkin yhteistyössä muun tiimin kanssa, joten vuorovaikutustaidot ovat keskeisessä roolissa. Meillä on vahva työyhteisö, jossa autetaan toisia ja olenkin oppinut sieltä valtavasti. Järjestelmäosaaminen on eduksi, mutta työssä oppii parhaiten sekä työkalut että käytännöt.”

Näiden ohella insinöörin työssä korostuu myös luovuus ja ongelmanratkaisukyky, sillä asioihin ei välttämättä aina ole selkeitä ja helppoja ratkaisuja. Kuten monessa muussakin työssä myös insinöörin työssä tiedon hakeminen ja soveltaminen korostuvat, sillä kaikkea ei voi tietää ennakkoon. Voi myös olla, että eri tehtäviin odotetaan eri määrä teknistä osaamista. Opinnot antavat kuitenkin tähän usein hyvän pohjan. Varsinkin yritysmaailmassa raha hallitsee tekemistä, joten kustannustehokas ajattelutapa on eduksi ja tulee ainakin kehittymään työn saralla.

Mikäli siis hahmotat hyvin teknisiä ongelmia, haluat omalla tyylilläsi parantaa maailmaa ja keksiä luovia ratkaisuja haasteisiin, voi insinöörin työ olla sinua varten. Mahdollisuuksia on laajasti ja monella alalla työllistyminen on tulevaisuudessa mahdollista, kun insinöörejä siirtyy eläkkeelle. Käy tutustumassa eri oppilaitosten tarjontaan, yritysten trainee -ohjelmiin ja löydä tätä kautta oma paikkasi insinöörimaailmassa.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: