Hyviä kysymyksiä työnhaun tueksi

Olen kirjoittanut paljon työnhausta (monen mielestä varmasti jo kyllästymiseen asti) ja tarjonnut erilaisia vinkkejä työnhaun tueksi. Olen puhunut myös siitä, miten työnhaku on epäreilua ja järjestelmä siihen raskasta. Asiat eivät kuitenkaan muutu nopeasti ja silläkin aikaa on kyettävä hakemaan töitä niiden pelisääntöjen puitteissa, jotka tällä hetkellä vallitsevat.

Halusin kirjoittaa käytännönläheisen vinkkilistan työnhaun tueksi, mikä voi auttaa sekä konkreettisesti työhakemuksen ja CV:n tukena, mutta myös suuntaamaan työnhakua oikeaan suuntaan ja miettiä, mihin haluaa seuraavaksi urallaan edetä ja mikä on minun ydinosaamistani. Voit poimia listasta juuri sinulle sopivia kysymyksiä ja ottaa pohdintaan myös lähipiirin tai kollegat, jos tuntuu, että yksin ajattelu ei tuo uusia näkökulmia.

ONKO TÄMÄ MINULLE SOPIVA YRITYS TAI TEHTÄVÄ

Työnhaku lähtee liikkeelle työpaikkailmoitusten läpikäymisestä tai avointen hakemusten lähettämisestä kiinnostaviin yrityksiin. Jo tässä vaiheessa kannattaa käyttää aikaa siihen, että tutustuu potentiaalisiin yrityksiin aidosti huolella.

◾️ Mitä yritys tekee ja millä toimialalla se toimii? Onko yrityksen liikeidea sellainen, että voit seistä sen takana? Onko työsi sellaista, että toimialalla on merkitystä työn sisältöön? Esimerkiksi rekrytoinnissa voi olla valtavia eroja siinä rekrytoidaanko osaajia rakennusalalle, asiakaspalveluun tai vaikkapa IT-alalle. Kiinnostaako sinua yrityksen toiminta, innostutko siitä tai onko tällaisilla asioilla oikeastaan merkitystä?

◾️ Millaisia asioita arvostan työnantajassa ja työpaikassa ja toteutuvatko ne työnantajayrityksessä? Arvostanko esimerkiksi vakavaraisuutta, mutta yrityksen liikevaihto on ollut tappiollista vuodesta toiseen ja otsikot kertovat jatkuvista YT-neuvotteluista? Haluanko yritykseen, joka panostaa vastuullisuuteen, mutta nettisivuilla ei löydy mitään tietoa vastaavasta toiminnasta? Välttämättä toki netissä oleva tieto ei kerro koko totuutta, mutta voi auttaa sinut alkuun.

◾️ Onko sinun mahdollista saada tietoa käytännön arjesta työpaikkailmoituksen ulkopuolella? Löytyykö yrityksestä työntekijätarinoita esimerkiksi video- tai blogimuodossa, kun yrityksen työntekijät kertovat työstään? Onko sinun mahdollista jutella jonkun yrityksen edustajan kanssa ja jutella lisää päivittäisestä arjesta, ilmapiiristä tai vaikkapa kehitysmahdollisuuksista, mikä ikinä onkaan sinulle tärkeää. Onko joku tuttusi ollut töissä yrityksessä ja osaisi kertoa tarkemmin siitä?

MITEN SANOITTAA OMAA OSAAMISTA

Työnhaussa keskeistä on se, että osaat tuoda oman osaamisesi esille ja kertoa, miksi juuri sinä olisit oikea valinta tehtävään. On siis hyvä käyttää aikaa myös siihen, että pohdit aiempaa työhistoriaasi ja itseäsi työntekijänä, jotta osaat kertoa siitä myös rekrytoijille ja yrityksille. Pohdinnan kautta pystyt myös muokkaamaan osaamisesi myyvään ja tiiviiseen pakettiin.

◾️ Mitä kaikkea olen aiemmassa työtehtävässäni tehnyt? Listaa ylös kaikki työtehtävät ja projektit, joissa olet ollut mukana. Kirjaa itsellesi prosessit kokonaan auki ja vasta sen jälkeen tiivistä ne CV:seen. Varsinkin, jos olet hakemassa uudelle uralle tai uusiin tehtäviin, voi olla hyödyllistä tuoda esille myös päätehtävän ulkopuoliset osa-alueet, joista voisi olla hyötyä uudella alalla, mikäli päätehtävä ei suoraan tarjoa eväitä uuteen.

◾️ Millaisia onnistumisia minulla on aiemmassa työhistoriassani tai urallani? Mitkä ovat suurimpia saavutuksiani tai asioita, joista olen erityisen ylpeä? Oletko ollut mukana mielenkiintoisessa projektissa tai kehittänyt yrityksen prosesseja parempaan suuntaan? Mistä olet saanut hyvää palautetta esimerkiksi tiimiltäsi tai ulkoisilta sidosryhmiltä? Mikä on itsellesi tuottanut eniten iloa ja onnistumisen kokemuksia? Toisaalta onko vastaan tullut haastavia tilanteita, joista olet selvinnyt esimerkillisesti tai vastoin odotuksia?

◾️ Mitkä ovat omasta mielestäsi vahvuuksiasi ja missä työtehtävissä olet parhaimmillasi? Tähän voit hyödyntää aiempia onnistumisiasi ja miettiä, millaisia taitoja olet näissä tarvinnut. Mieti niitä tehtäviä, joista nautit eniten ja jotka ovat sinulle helpompia. Mieti myös sitä, mitkä taidot edistävät menestymistä juuri kyseisessä tehtävässä. Hyödynnä myös saamaasi palautetta ja jos et itse pääse jyvälle, juttele läheisten tai työkavereiden kanssa.

MITEN TUODA MOTIVAATIO ESILLE

Työhakemuksesta puuttuu lähes yhdeksän kertaa kymmenestä kuvailu työntekijän motivaatiosta haettuun tehtävään. Yleensä hakijat kertovat hyvin, miksi he olisivat hyvä valinta, mutta eivät juurikaan kerro, miksi heitä kiinnostaa kyseinen yritys tai tehtävä. Motivaatio voi erottaa sinut hakijoista, joilla on samanlainen osaamistausta kuin sinulla ja erityisen tärkeää motivaatio on, kun haet tehtävään, joka ei vastaa aiempaa kokemustasi tai on muuten vastoin yleisiä odotuksia esimerkiksi haettaessa vähemmän vaativaan tehtävään kuin ennen.

◾️ Miksi olen hakenut tähän tehtävään ja mikä minua kyseisessä tehtävässä tai yrityksessä kiinnostaa? Usein raha on hyvä motivaattori ja monesti myös tärkein syy, miksi hakea tehtävään, mutta tätä rekrytoijat tuskin haluavat kuulla. Listaa jo työpaikkailmoitusta luettaessa, miksi kiinnostuit siitä ja hyödynnä myös tietoa, jonka saat, kun tutustut yritykseen ja sen toimintaan. Monesti tässä vaiheessa voi käydä ilmi se, että eihän tämä ole ollenkaan minulle sopiva paikka, jos en keksi mitään syitä, miksi se kiinnostaa.


◾️ Millaisia tavoitteita minulla on seuraavaa työpaikkaa ajatellen? Entä seuraavaa viittä vuotta ajatellen? Osalla on hyvinkin selkeät suunnitelmat, missä näkee itsensä ja millaista urapolkua haluaa edetä. Osan kohdalla arkipäivää on puolestaan se, että ajatukset ovat epäselviä ja tulevaisuus näyttää epävarmalle. Tämä on täysin ok ja hyvinkin realistista, koska emme tulevaisuudesta tiedä. Voitkin siis tuoda esille sen, millaiset aihealueet sinua kiinnostavat ja millaisista asioista haluaisit saada kokemusta seuraavaksi.


◾️ Mistä unelmoin ja millaiset askeleet voisivat auttaa matkallani unelman saavuttamiseksi? Millainen olisi minun unelmieni työpaikka ja miten hyvin kyseinen yritys istuu tähän kuvaan? Unelmat liittyvät osin tavoitteisiin ja monella saattaa olla isojakin unelmia, joiden ei välttämättä usko edes toteutuvan. Viisaammat sanovat, että unelmat toteutuvat, kun ne sanoo ääneen, joten rohkeasti vain tuomaan niitäkin esille hakemuksessa, koska ne tuovat persoonaa esille. Voi olla hyvä miettiä myös omaa unelmien työpaikkaa, mitkä siinä toteutuisivat ja perustella omaa hakemista sitä kautta, että uskoo tässä yrityksessä toteutuvan näiden tekijöiden.

Uskon, että tällä kysymyslistalla pääsee hyvin alkuun niin työnhaussa kuin omien unelmien ja tulevaisuuden suuntien määrittelyssä. Voi tuntua erittäin työläälle käydä läpi kaikkia kysymyksiä, joten voit halutessasi keskittyä niihin osa-alueisiin, jotka itselle tuntuvat haastaville tai johon tarvitaan lisää tukea. Toisaalta on hyvä muistaa, että kerran kunnolla tehty pohdinta säästää aikaa myöhemmin, joten jokaista hakemusta varten tuskin tarvitsee lähteä alusta loppuun. Mielelläni kuulenkin palautetta, millaisina koette nämä kysymykset ja mitä ajatuksia tällainen itsetutkiskelu teissä herättää? 😊

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: