Miten sanoittaa omaa osaamista siirryttäessä uudelle uralle?

Olin taannoin Anna Perhon ja Baronan yhteistyössä järjestämän Superduunin IG-livessä puhumassa oman osaamisen sanoittamisesta työnhaussa. Fokuksessa oli nimenomaan ne siirtymät, joissa henkilö suuntaa joko kokonaan uudelle uralle tai tehtäviin, jotka eivät täysin vastaa aiempaa kokemusta.

Aihe on todella mielenkiintoinen ja tärkeä, sillä moni miettii uran vaihtoa ja sitä, onko se millä keinoin ylipäätään edes mahdollista. Helppoa se ei välttämättä tule olemaan, mutta kuka vain voi siinä onnistua, kunhan on vain valmis tekemään paljon töitä. Halusin jakaa parhaat vinkit vielä tänne blogiinkin luettavaksi. Mikäli aihe kiinnostaa, pääset liven katsomaan vielä jälkikäteen täältä.

ASENNE RATKAISEE

Siirryttäessä uudelle uralle sinun on tärkeää vakuuttaa tuleva työnantaja siitä, että sinä todella osaat, vaikka et suoraa kokemusta omaisikaan ja että olet aidosti motivoitunut kehittämään itseäsi ja oppimaan uutta. Motivaatiota tuo parhaiten esille se, että olet aidosti valmistautunut työnhaun eri vaiheissa.

Motivaation markkinointi lähtee liikkeelle siitä, että teet huolelliset ja viimeistellyt hakemusdokumentit sekä panostat työhakemuksessa kertomaan myös siitä, miksi kyseinen tehtävä tai yritys kiinnostaa. Voit lukea lisää hyviä kysymyksiä esimerkiksi tästä. Mikäli pääset haastatteluun, mieti ennakkoon, mitä haluat kertoa itsestäsi ja toisaalta tietää yrityksestä.

Aktiivisuus on uudelle uralle siirryttäessä sisältää kaksi puolta. Toisaalta siirtyminen vaatii paljon työtä, useiden hakemusten lähettämistä sekä oma-aloitteista yhteydenpitoa yrityksiin. Liiallinen hakemusten roiskiminen eri suuntiin voi kuitenkin viedä turhaa aikaa, joten kannattaa miettiä huolella, mihin paikkoihin haluaa hakea. Lisäksi rekrytoijan ahdistelu kaikissa haun eri vaiheissa, voi alkaa jossain kohtaa ärsyttää sekä hakijaa, että rekrytoijaa, joten tunnista rajat myös siinä.

On luonnollista kokea epävarmuutta, kun hakee uusiin tehtäviin. Liiallinen epävarmuus voi kuitenkin haitata menestystä, sillä se heijastuu ulospäin. Luota siis siihen, että sinä todella osaat ja sinulla on uudelle uralle annettavaa, vaikka valmista kokemusta ei olisikaan. Ole valmis myös arvioimaan menestymistäsi avoimesti: välttämättä aina haussa etenemättömyys ei johdu siitä, että sinulla ei olisi kokemusta, vaan kannattaa myös arvioida oman osaamisen esiin tuomista.

Monesti uudelle uralle siirryttäessä uuden työpaikan löytyminen voi kariutua niinkin yllättävään asiaan kuin palkkaan. Palkkaus ei välttämättä ole linjassa sinun aiemman kokemuksesi kanssa, vaan siihen vaikuttaa enemmän tehtävän vaatimustasot. Mikäli siis harkitset uranvaihtoa, mieti tarkkaan, millaiseen palkkaan olet valmis ja ota selvää, millaista palkkaa tehtävistä maksetaan. Tästä voi kysyä vinkkiä myös suoraan rekrytoijalta.

VAIHTOEHTOISET REITIT

Aina tie ei vie suoraviivaisesti kohti unelmien työpaikkaa, vaan välillä on oltava valmis kokeilemaan kiertoreittejä ja tekemään jotain hyvin kaukana unelmasta olevaa, jotta tie aukeaa. Mikäli olet vielä opiskelijana jossain koulussa, suosittelen suorittamaan työharjoittelun itseäsi kiinnostavaan yritykseen ja tehtävään. Näin voit saada arvokasta kokemusta CV:seen ja mahdollisesti jalkaa oven väliin.

Toinen vaihtoehto voivat olla erilaiset rekrytoivat koulutusohjelmat, joissa oppiminen tapahtuu pääosin työpaikalla. Tämä vaatii aktiivisuutta, jotta löydät sopivan työpaikan, mutta usein mahdollisuutena voi olla rekrytoitua yritykseen pidemmäksikin aikaa koulutusohjelman jälkeen. Samalla saat ajankohtaista tietoa alalta, jota voit hyödyntää myös muissa paikoissa.

Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta lähteä opiskelemaan tai voi olla, että sopivaa harjoittelupaikkaa ei vain löydy. Unelmien tehtäviin voi pyrkiä myös esimerkiksi hakeutumalla isoon yritykseen täysin muihin tehtäviin ja etenemään sisäisten siirtojen kautta pikku hiljaa kohti unelmia.

Toisaalta voit miettiä pääsisitkö jossain muussa tehtävässä tekemään osana työnkuvaa sinua kiinnostavaa työtä ja sitä kautta kerryttämään työkokemusta tulevaa varten. Esimerkiksi asiakaspalvelutehtäviin voi sisältyä myös laskutusta, mikä voi olla merkittävä askel kohti taloushallinnon tehtäviä.

Vaihtoehtoisen reitin voi tarjota myös itsensä brändääminen. Aktiivinen LinkedIn-käyttäjyys postausten ja kommentointien muodossa voi antaa tietoa mielenkiintoisista mahdollisuuksista sekä luoda sinusta kuvaa potentiaalisena ehdokkaana juuri sinua kiinnostaviin tehtäviin. Voit brändätä itseäsi myös esimerkiksi blogin, muun sosiaalisen median tai videoiden muodossa. Kaikki tämä mahdollistaa ajatuksiesi esiin tuomisen, jota voit sitten esitellä mahdollisille työnantajille ”hei olen tehnyt tällaistakin”-periaatteella.

MITEN SANOITTAA OMA OSAAMINEN VAKUUTTAVASTI

Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että ota itsellesi kynä ja paperia tai avoin Word-tiedosto tietokoneella. Lähde listaamaan ylös kaikki mahdolliset työtehtävät, joita olet edellisissä työpaikoissa päässyt tekemään. Älä keskity vain ns. päätehtävänkuvaan, vaan kirjaa myös erilaiset projektit, kokeilut sekä saavutukset, joita olet työurasi varrella hankkinut.

Listaa ylös myös käymäsi koulutukset ja kurssit sisältöineen sekä kaikki muu osaaminen järjestelmien käytöstä, kielitaitoon ja muihin erityisosaamisiin, kuten vaikkapa sertifikaatteihin ja vapaaehtoistyöhön. Tämän jälkeen sinulla on selkeästi ylhäällä se kaikki, mitä olet todellisuudessa tehnyt ja voit lähteä tiivistämään, mikä muodostaa osaamisesi ytimen.

Kun konkreettinen osaaminen on ylhäällä, voi alkaa miettiä omia vahvuuksia. Missä minä olen hyvä? Missä tehtävissä olen onnistunut mielestäni hyvin? Millaista palautetta olen saanut kollegoilta, esimieheltä tai asiakkailta? Juttele myös esimerkiksi entisten/nykyisten kollegojen, ystävien tai lähipiirin kanssa, mitä he kokevat vahvuuksinasi ja ydinosaamisenasi.

Oman osaamisen sanoittamisen yhteydessä voi olla hyvä miettiä myös sitä, millaisiin tehtäviin olet seuraavana hakemassa. Mitä esimerkiksi HR-asiantuntija tekee ja millaista osaamista työ vaatii? Kun tiedät nämä vaatimukset, voit suhteuttaa omaa osaamistasi ja miettiä, millaisia taitoja olet edellisten töiden kautta hankkinut, mistä voisi olla hyötyä uudessa.

Tähän listaamiseen menee yleensä runsaasti aikaa, mutta kerran tehtynä se helpottaa työnhakua ja oman osaamisesi myyntiä jatkossa. Listauksen jälkeen tehtävänäsi on enää laittaa osaaminen CV:n ja hakemuksen muotoon. Näistä löydät lisää esimerkiksi täältä.

Oman osaamisen sanoittamisen osalta voi olla hyödyllistä hyödyntää muiden ihmisten tukea. Juttele oman lähipiirin kanssa, kysy apua esimerkiksi työnhaun ammattilaisilta tai juttele asiaan perehtyneiden uravalmentajien kanssa. Muista myös positiivinen asenne ja luotto omaan tekemiseen. Jos sinä uskot voivasi muuttaa maailmaa, on tämä mahdollista myydä myös muille.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: