Mikä ihmeen suorahaku?

Suorahaku, headhuntaus, sourcaus, mitä näitä nyt on. Kuulostaa varmaan monen korvaan todella hienolle ja korkealentoiselle. Usein kertoessani työstäni moni onkin ihan kysymysmerkkinä ja yhteisen ymmärryksen saattamiseksi pitäisi lähteä aika alkeista liikkeelle.

Suorahaku tarkoittaa siis kaikessa yksinkertaisuudessaan sopivien hakijoiden kontaktoimista suoraan ilman, että he ovat jättäneet työhakemusta kyseiseen tehtävään. Tässä blogissa käsittelen tarkemmin sitä, miksi suorahakua tehdään, miten se käytännössä toimii sekä sitä, miten juuri sinä voisit tulla suorahaetuksi.

MIKSI SUORAHAKU?

Perinteisesti suorahakua on käytetty ylimmän johdon hauissa. Taustalla on usein se, että korkean profiilin hauista ei haluta viestiä ulospäin esimerkiksi kilpailijoille ja sidosryhmille ennen kuin sopiva henkilö on valittu. Prosessit kestävät useita kuukausia ja tämä voisi herättää epävarmuutta ulospäin.

Toisaalta yrityksen sisällä voi olla tapahtunut muutoksia, joista ei vielä saa kertoa ja joiden vuoksi rekrytointia ei voida toteuttaa julkisesti, minkä vuoksi tarvitaan suorahakua. Voisi olla, että henkilöstö lähtisi tekemään turhia tulkintoja rekrytoinnin osalta ennen kuin he tietävät, miten vaikkapa uudet prosessit tai uudelleenorganisointi tapahtuu. Voi myös olla, että kyseinen henkilö on tulossa suunnittelemaan nämä uudet prosessit ja toteuttamaan muutokset ja tietoa muutoksista ei edes ole.

Suorahaku ei ole enää vain ylimmän johdon hauissa käytettävä keino, vaan sitä tarvitaan entistä enemmän erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Yleisin syy suorahaun käyttämiseen onkin se, että sopivia hakijoita ei saada ilmoitushaun kautta. Voi olla, että ilmoitukseen ei tule yhtään sopivaa ehdokasta, jolloin hakuun täytyy yrittää houkutella mukaan hakijoita, jotka eivät juuri nyt ole työnhaussa.

Olenkin maininnut blogissani jo aiemmin, että itseäni yllätti alalla se, että rekrytointi ei olekaan vain sitä, että odotetaan hakemuksia ja valitaan sitten ehdokkaista se paras mahdollinen, vaan entistä enemmän sitä, että sopivia hakijoita kaivellaan erilaisista kanavista ja heille pyritään myymään haettua työtehtävää.

Voi myös olla, että hakuun saadaan ”ihan ok”-tason hakemuksia, mutta kellään heistä ei ole tarkkaa niche osaamista, jota juuri kyseisessä tehtävässä tarvitaan. Suorahakua voidaan käyttää myös silloin, kun tavoitellaan tiettyä kohderyhmää, jolla olisi juuri meille tarvittavaa osaamista. Tässä on hyvä tiedostaa se, että Suomen markkinat ovat hyvin rajatut ja joskus tietyn niche-osaamisen sijaan olisi hyvä katsoa laatikon ulkopuolelle ja valikoida hankitun osaamisen sijaan potentiaalia.

MITEN SUORAHAKU TOIMII?

Suorahaku lähtee liikkeelle normaalin rekrytointiprosessin ohella siitä, että määritellään haettu profiili: Millaista henkilöä etsimme? Millaiseen tehtävään henkilö tulee? Mitä pystymme tarjoamaan henkilölle? Koska suorahaussa haettavat henkilöt etsitään itse, erityisen tärkeää on myös miettiä, mistä mahdollisia henkilöitä voisi löytää ja millaisilla nimikkeillä he työskentelevät muissa yrityksissä.

Koska suorahaussa henkilöt eivät ole itse hakeneet tehtävään, vaan aloite tulee rekrytoijan suunnalta, on tärkeää myös miettiä, onko jotain yrityksiä, joista emme halua kontaktoitavan henkilöitä. Tällaisia yrityksiä voi olla esimerkiksi tärkeät asiakkaat tai yhteistyökumppanit, joiden työntekijöitä emme itse halua kontaktoida.

Kun määritellyt haettavasta profiilista on tehty, aletaan luomaan longlistiä listausta sopivista ehdokkaista. Tämä tarkoittaa sitä, että rekrytoija luo listan kiinnostavista ja kriteerit täyttävistä profiileista. Tässä kohtaa ei vielä tiedetä, ovatko ehdokkaat kiinnostuneita tehtävästä.

Listaa varten ehdokkaita voidaan etsiä esimerkiksi yritysten nettisivuilta, Googlettamalla, oman rekrytointijärjestelmän tietokannasta sekä tärkeimpänä LinkedIn:stä palvelun omalla työkalulla LinkedIn Recruiterilla, joka mahdollistaa laajan hakemisen erilaisilla kriteereillä esimerkiksi yritysten, tehtävänimikkeiden, taitojen sekä erilaisten avainsanojen kautta.

Kun lista on saatu valmiiksi, se yleensä esitellään rekrytoivalle esihenkilölle, jonka kanssa yhdessä määritellään sitten ne henkilöt, jotka kontaktoidaan. Oman kokemukseni mukaan monet esihenkilöt haluavat jo tässä kohtaa lähteä tekemään hyvin pitkälle vietyjä tulkintoja esimerkiksi siitä, kiinnostaako henkilöä tämä tehtävä tai onko hänellä kyseistä osaamista, kun sitä ei ole mainittu.

Suorahaun kannalta iso osa LinkedIn-profiileista on valitettavan puutteellisia, eikä niissä ole tehtävänimikkeen lisäksi avattu enempää, mitä henkilö on tehnyt tai mitä hän osaa. Syitä tähän on varmasti monia. Esimerkiksi kaikki henkilöt eivät käytä LinkedIn:ä kovinkaan paljoa, ihmiset eivät välttämättä ymmärrä profiilin merkitystä ja kaikki ei edes halua kontaktointeja LinkedIn:n kautta työmahdollisuuksien osalta.

Kun on valittu halutut henkilöt kontaktointia varten, on hyvä vielä pohtia, millä kärjellä ja painotuksella tehtävää lähdetään myymään henkilöille. Miksi tehtävä on hyvä mahdollisuus? Mitä henkilö saa, jos vaihtaa uuteen työpaikkaan? Mikä juuri meidän tehtävästä ja yrityksestä tekee houkuttelevan? Mitä konkreettisempia esimerkkejä ja myyntiargumentteja tähän saa sitä paremmat mahdollisuudet ehdokkaan kiinnostumiselle on.

Kontaktointivaihe on yksi tärkeimmistä suorahaun vaiheista, sillä sen tarkoituksena on saada ehdokkaita tulemaan jatkokeskusteluihin ja kiinnostumaan tehtävästä. Kontaktointi voi tapahtua joko puhelimitse soittamalla tai viestillä. Kontaktoinnin jälkeen ehdokkaat etenevät usein normaalin rekrytointiprosessin mukaisesti eli luvassa on haastatteluja, tiimin tapaamista ja arviointeja ihan riippuen yrityksen prosessista.

Onnistumisprosentti kontaktoinnissa on yleensä noin 10-15% luokkaa eli suurin osa ehdokkaista ei kiinnostu tehtävästä tai ole valmis juuri nyt vaihtamaan työpaikkaa. Tämä on hyvä tiedostaa eri vaiheissa suorahakua, jotta kontaktoidaan riittävän suuri määrä ihmisiä eikä koeta prosessia epäonnistuneeksi, jos eteenpäin menee vaikka vain yksi tai kaksi ehdokasta.

MITEN ITSE PÄÄSTÄ MUKAAN?

Koska suorahaku yleistyy erilaisissa tehtävissä eikä ole enää vain ylimmälle johdolle suunnattua, myös sinun kohdallasi yhteydenotto rekrytoijalta on täysin mahdollinen ja varmasti osa onkin saanut erilaisia ehdotuksia tehtävistä. Aina ehdotukset eivät osu ja uppoa, mutta voit omalla toiminnallasi lisätä sopivien yhteydenottojen todennäköisyyttä.

Kuten mainitsin jo aiemmin iso osa LinkedIn-profiileista ei ole kovin päivitettyjä, vaan vaatisivat lisää tietoja. Aloita siis siitä, että päivität LinkedIn:n tarkasti, mitä olet eri työtehtävissä tehnyt ja millaista osaamista sinulla on. Monet rekrytoijat käyttävät hakukriteereinä esimerkiksi tehtävänimikkeitä, taitoja ja avainsanoja, joten mieti, että oman työsi kannalta keskeiset osaamisalueet ja avainsanat ovat löydettävissä profiilistasi.

Jos toivot yhteydenottoja ja olet etsimässä tietynlaisia tehtäviä, voit laittaa asetuksiisi Open for new opportunities ja avata tämän alle, millaisista tehtävistä olet kiinnostunut. Tämä näkyy vain rekrytoijille eikä omalle verkostollesi. Voit myös lisätä omaan otsikkoosi tiedon, että etsit uusia haasteita, jolloin tieto puolestaan näkyy ihan kaikille ensimmäisenä.

Omia kiinnostuksenkohteita ja tulevaisuuden toiveita voi hyvin avata myös omaan profiiliin, johon voit kirjoittaa esittelytekstin, missä kerrot tarkemmin osaamisestasi ja intohimoistasi. Tähän ei tarvitse suoraan mainita, että olet hakemassa työtä, mutta esittelyn avulla voit antaa viitteitä siitä, mikä sinua kiinnostaa nyt ja mitkä tulevaisuuden suunnat voisivat olla sinun juttusi.

LinkedIn-profiili on parhaimmillaan kuin laajennettu CV, josta näkee helposti työntekijän osaamisen, haaveet ja historian. Välttämättä profiilin päivittäminen ei tuo yhteydenottoja rekrytoijilta, mutta hyvä LinkedIn-profiili voi toimia käyntikorttinasi ja sen avulla voi nykyisin hakea entistä laajemmin myös töitä.

Aiheena LinkedIn:n hyödyntäminen työnhaussa on valtavan laaja, joten voisin sitä varten tehdä erillisen postauksen. Tässä siis pieni pintaraapaisu, jolla pääsee alkuun. Mukavaa syksyä harmaista keleistä huolimatta ja tsemppiä työnhakuun/rekrytointiin, jos ne itsellä ovat ajankohtaisia.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: