”Mites se uusi työ on lähtenyt käyntiin?”

Uudessa työssä on hurahtanut jo melkein neljä kuukautta! Toisaalta tuntuu, että olisi ollut jo pitkään samassa paikassa, mutta toisaalta aika on mennyt vauhdilla. Aika klassinen uuden työn aloittamisen fiilis. Ajattelin ensin kirjoittaa kuulumisia pidemmän tekstin muotoon, mutta ajatellessani uutta työtä ja sen aiheuttamia havaintoja, ei niistä saisi mitenkään yhtenäistä tekstiä ainakaan tässä vaiheessa(kokeillaan uudestaan, jos ajatukset selkeytyvät ikinä;)). Siispä olkaa hyvä Uuden työn ABC.

A: Asiantuntija päivästä yksi alkaen. Ehkä siisteintä uudessa työssäni on ollut se, että olen kokenut, että päivästä yksi alkaen mun osaamiseen luotetaan. Kun aloittaa uusia rekrytointeja, ei tarvitse perustella omaa asiantuntemustaan, vaan tiimit jopa toivovat ja uskovat minun voivan tuoda lisäarvoa. Ei ole myöskään kertaakaan tarvinnut hävetä sitä, että on vasta aloittanut tai, että olisi liian nuori tietämään mistään mitään. Todellinen asiantuntijaorganisaatio siis.

B: BIg4. Suurin osa ihmisistä, joita kontaktoin tehtäviin, tietävät EY:n brändin ja mitä se tekee. Iso osa on myös sitä mieltä, että meidän brändi ja työmahdollisuudet ovat kiinnostavia. Ison talon etuna on ehdottomasti tunnettuus, jota ei välttämättä kaikkien aiempien brändien kohdalla ole ollut. Toki varmasti tunnettuuden kääntöpuolena on myös se, onko kaikki tunnettuus positiivista.

C: Case-haastattelut. Itse rekrytointiprosessi on hyvin erilaista kuin aiemmin. Mukana on toki tuttuja elementtejä, mutta uutena juttuna itselle ovat esimerkiksi case-haastattelut, joissa testataan hakijoiden osaamista todellisten casejen eli mahdollisten tulevien työtehtävien muodossa, mikä tarjoaa sekä tietoa henkilöiden taidoista että heille mahdollisuuden kurkata työn arkeen. Tiimien vahva osallisuus haastatteluissa on ollut myös hienoa huomata.

D: Driven, TD, YTPY, PAS, BAU. Ensimmäiset päivät ja viikot olivat kaoottisia, kun kaikesta kommunikoitiin lyhenteillä, talon omilla termeillä sekä suomen ja englannin kielen sekasotkulla. Yksinkertainen keskustelu kuulosti vieraalle kielelle. Kauhukseni olen huomannut, että nykyisin myös omaan puheeseeni ovat tarttuneet nämä lyhenteet ja sekakieli.

E: Etäperehdytys: Olen puhunut monille hakijoille ennakkoon, että kyllä etänä perehdytyskin onnistuu, vaikka omaa kokemusta ei ole ollut. Itse työn oppiminen onnistuu kyllä erityisesti, jos perehdytys on yhtä järkevästi järjestettynä kuin minulla. Haasteita itselle on aiheuttanut kuitenkin työyhteisöön sisälle pääseminen, koska vapaamuotoista jutustelua ja kahvihetkiä on vähemmän.

F: Feedback. Vähän edelliseen aiheeseen liittyen etätyö on aiheuttanut haasteita siinä, että palautteen saaminen on vähäisempää ja rajoittuu enemmän muodollisiin tilanteisiin. Livenä ollessa saat hienovaraisia vihjeitä ja validiointia työskentelystäsi säännöllisemmin. Kotona yksin ollessa tietynlainen epävarmuus on koko ajan läsnä. Teenköhän oikein? Osaankohan minä mitään?

G: Göteborg. Marraskuun kovin juttu oli työmatka Göteborgiin, missä pääsi sekä työn että vapaamman tekemisen muodossa tutustumaan sekä omaan tiimiin että kansainvälisiinkin kollegoihin. Tiedossa on myös pikkujoulut ja voi veljet kuinka näitä livetapahtumia onkaan kaivannut. Erityisesti uuden työn aloitus ja uusiin tiimiläisiin tutustuminen on osoittanut, miten iso rooli sillä vapaamuotoisella yhdessä tekemisellä on.

H: Henkilöarvioinnit. Yksi iso uusi kokonaisuus, johon olen päässyt tutustumaan uuden työn myötä. Olen toki aiemminkin tehnyt arviointeja, mutta satunnaisemmin ja ilman selkeää rakennetta. Nyt on ollut mielenkiintoista kouluttautua aiheeseen ja samalla saada syvällisempää osaamista. Samalla myös työhaastatteluihin (joihin oli ehtinyt kertyä pientä kyllästymistä) on tullut ihan uutta kulmaa.

I: Innostus työhön. Olen pitkään ollut rekrytointien parissa ja itse työ on toki sellaista, mistä pidän, mutta hyvin pitkään työ ei ole enää tarjonnut suuria innostumisen elämyksiä. Siksi on ollut äärimmäisen hienoa huomata, miten innostuu aivan uudella tavalla tekemisestä ja löytää uusia puolia tutusta työstä. Tähän yhdistyy varmasti uuden oppiminen, uusi kulma rekrytointiin sekä mahdollisuus keskittyä omiin vahvuuksiin.

J: Jännittäminen. Uuden työn kohdalla olen huomannut itsestäni, että olen aikamoinen jännittäjä. Jännitän monia uusia tilanteita, vaikka ne olisivat aiemmin tuttuja. Esimerkiksi ensimmäiset haastattelut tai rekrytointiprojektin aloittaminen olivat kuumottavia hetkiä, vaikka niitä tullut tehtyä satoja ja satoja ennakkoon.

K: Kalenterikutsut. Yksi iso muutos aiempaan oli se, että voin nykyisin vain täyttää ihmisten kalentereita ilman, että heiltä tarvitsee saada suostumusta. Tämä helpottaa omaa työtä huomattavasti, kun ei tarvitse erikseen varmistella ja kysellä milloin käy, vaan sen kun katsot kalenterista sopivan ajan tapaamiselle. En ole oikein tähän vielä tottunut, että voin tehdä asioita kyselemättä, mutta ehkä vielä joskus. Niin ja kun ne tiimien kalenterit on joskus ihan täynnä niin sopivan ajan löytäminen on melkoista tetristä.

L: LinkedIn. Jos muilla EY-läisillä paras ystävä on Excel, itsellä se on LinkedIn. Olen käyttänyt sitä paljon ennenkin ja tehnyt paljon suorahakua, mutta tällä hetkellä lähes kaikki rekrytoinnit ovat suorahakua. Itse suhtaudun siihen suurella intohimolla, joten on ollut kiva ruveta kaivelemaan ihan uusia profiileja, joista alkuun ajattelee, että löytyyköhän näitä ollenkaan.

M: Muutos. Muutos on läsnä uudessa työssäni monella tapaa. Tottakai tämä syksy itsessään on tuonut muutoksen elämääni uuden työn myötä, mutta sen lisäksi EY:llä on jatkuvasti meneillään uusia kehitysprojekteja, mitkä tuovat hurjalla vauhdilla erilaisia muutoksia arkeen. Ja jotta elämä ei kävisi liian tylsäksi, muutan vielä uuteen asuntoon vuoden vaihteessa.

N: Nordic- ja globaali organisaatio. Tiesin, että EY on iso kansainvälinen yritys, mutta silti se yllätti, miten vahvasti globaalius ja erityisesti Pohjoismaiden yhteistyö on läsnä. Tämä on todella hienoa, sillä olen haaveillut kansainvälisestä aspektista, joka loppujen lopuksi näin isosti toteutettuna on harvinaista. Hurjaa, miten paljon oma kielitaito on kehittynyt, vaikka se alkujaankin oli jo hyvällä tasolla.

O: Osaamattomuus. On luonnollista, että uudessa työssä ei heti osaa kaikkea ja perehtymiseen menee aikaa. Olen kuitenkin pitkään hallinnut omaa työtäni melko suvereenisti (ehkä), joten on ollut yllättävän haastavaa sopeutua siihen, että ei heti osaakaan eikä olekaan enää se, jolta kysytään apua asioihin. Varmasti hyvä harjoitus opetella olemaan osaamaton.

P: Palaveriputket. Korona-aikana on puhuttu Teams-palaveriputkista, mutta en ole sellaisiin oikeastaan aiemmin edes päässyt. Aiemmassa työssäni olen aika paljon organisoinut omaa tekemistäni todella vapaasti ja siksi kalenterissa ei ole ollut juurikaan muita kuin itse sopimiani tapaamisia. Nyt kalenteriin kuuluu sekä Suomen, Pohjoismaiden että globaalin tason koulutuksia ja palavereja muun työn ohella, mikä mahdollistaa tiedonjaon kanavan.

Q: Questions. Olen huomannut itsestäni myös sen, että en ole kyselijä, vaan enemmänkin otan asioista selvää mahdollisimman pitkälle itse ja jos vastausta ei löydy, sitten kysyn.

R: Rohkeus. Vaikka olenkin tuskaillut sen kanssa, että enhän minä osaa vielä mitään, olen myös huomannut, että minähän olen (melko) rohkea. Olen heittäytynyt sinne kliseiselle epämukavuusalueelle ja sanonut useammin kyllä kun ei, kun on tarjottu uusia haasteita tai, että voisitko tehdä tämänkin. Samalla on ollut hieno huomata, että aika harva asia on sellainen, että en siihen oikeasti pysty.

S: Selkeät prosessit. Osasin odottaa, että isossa organisaatiossa on prosesseja, jotka ohjaavat tekemistä. Yllätyksenä tuli kuitenkin, kuinka selkeät prosessit ovatkaan. Joissain asioissa ollaan hyvin byrokraattisia ja Nordic- tai jopa ylemmältä tasolta tulee prosesseja, joiden mukaan toimia. Toisissa asioissa voidaan taas olla hyvinkin luovia ja katsoa asioita case-by-case.

T: Tiimien kirjo. Olen päässyt tekemään rekrytointeja todella monelle tiimille ja vielä joku päivä osaan yhdistää oikean lyhenteen ja oikeat ihmiset oikeaan tiimiin. Olen päässyt osallistumaan haastatteluihin, joissa tiimit kertovat omasta työstään, mikä on ollut todella mielenkiintoista ja opettavaista. Kyllähän se vain niin on, että rekrytoijana en ikinä voi päästä samalle tasolle työstä kertomisessa kuin itse tiimit. Vaikka luulenkin, että voisin kohta jo esittää itseäni pätevänä tilintarkastajana, kun on päässyt seuraamaan heidän kertomuksiaan ja käytännön esimerkkejä.

U: Uteliaisuus. EY:llä ollessani vastaan on tullut termi krooninen uteliaisuus eli jatkuva halu oppia uutta ja kehittyä. Se sopii sekä omaan että EY:n ajattelumaailmaan. Näin alkuun uutta opittavaa on toki itse työn ja organisaation osalta. Näin suuressa organisaatiossa tehtävät ja tiimit muuttuvat jatkuvasti, joten missään vaiheessa tuskin voi huokaista helpotuksesta. Meinasin muuten tähän kirjoittaa ajattelumaailman sijaan mindset eli alun finglishille ja lyhenteille naureskelun jälkeen minun peli on pelattu ja paluuta normaaliin puhetapaan ei ole.

V: Vaikuttaminen asioihin. Edellisissä työpaikoissa olen ehkä hieman kipuillut sen kanssa, että omat vaikuttamismahdollisuudet ovat tuntuneet rajatuilta. Kun et ole yrityksen sisällä töissä, sinulla ei varsinaisesti ole sanavaltaa siihen, miten asioita hoidetaan. Yritykset saattoivat kadota kesken prosessin ja sinulle jäi niin sanotusti luu käteen ja vastuu ikävien uutisten ilmoittamisesta. Toki nytkin on mahdollista, että kaikki eivät hoida rekrytointia yhtä laadulla, mutta ainakin samassa veneessä ollaan ja vastuu kannetaan yhdessä. Sekä palautetta voi antaa ja saada suoremmin.

W: Women’s Career Society. EY:llä tehdään kattavasti ja pitkällä tähtäimellä yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Itse pääsin taannoin mukaan WCS:n workshop-tapahtumaan, jossa pidimme opiskelijoille cover letter -workshoppia ja sitten pääsimme vielä ruokailun merkeissä juttelemaan opiskelijoiden kanssa meistä ja heistä. Uskonkin, että uudessa työssä verkostoituminen tulee nousemaan uudelle tasolle itselle ja pakottaa minut hieman sinne epämukavuusalueelle tutustumaan laajasti eri sidosryhmiin.

X: X-määrä asioita muistettavana. Rekrytoinnissa on yleensä käynnissä useita samanaikaisia projekteja, ja tällä hetkellä minulla taitaakin olla noin 20 projektia meneillään. Kaikki eivät tietenkään työllistä yhtä paljon eivätkä ole samassa vaiheessa, mutta muistettavia asioita on miljoona ja yksi. Olen aina pitänyt itseäni hyvänä organisoijana, mutta alkutaival EY:llä on osoittanut, että vaikka minulla on erinomaiset projektinhallinta- ja organisointitaidot, uudenlaisia tapoja työn organisointiin on tarvittu. Siis sen lisäksi, että muistilapuille on omat muistilaput.

Y: Yhteistyö. Uudessa roolissani rekrytointia tehdään yhteistyössä tiimien kanssa. Aiemmin minulla oli hieman fiilis, että olen palveluntarjoaja, joka voidaan vaihtaa tarpeen tullen halvempaan tai parempaan. Nyt olemme samassa veneessä tiimien kanssa ja pääsääntöisesti tavoitteena on tukea puolin ja toisin, jotta löydetään aidosti ne parhaat henkilöt meille. Olen muuten jo pikku hiljaa oppinut puhumaan EY:stä meinä. Enkä enää meinaa esitellä itseäni puhelimessa no tässä on Erica Baronalta terve.

Z: Z-määrä tehtyjä tarjouksia. Olen tässä neljän kuukauden jakson aikana ehtinyt palkata meille arviolta 12 työntekijää ja tehnyt ainakin kaksinkertaisen määrän tarjouksia. Tällä hetkellä työmarkkinat käyvät todella kuumana ja samalla henkilöllä saattaa olla se neljäkin tarjousta samaan aikaan pöydällä. En jaksa uskoa, että tässä kohtaa kaikki on enää täysin omissa käsissä.

Å: Ånnistunut valinta. Sori, suomen kielen kirjaimet ovat haastavia. Mitä olisitte tähän itse laittaneet?

Ä: Älyttömän siistiä. Vaikka tämä syksy on myös osaltaan ollut raskas ja sisältänyt omat haasteensa, olen kuitenkin innoissani siitä, mitä pääsen tekemään ja mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan. Ei ole kaduttanut päivääkään vaihto.

Ö: Öö tekeekö ne tätäkin. No words needed. Pointtina kuitenkin tässä se, että minulle on tullut isona yllätyksenä se, miten laajasti eri työmahdollisuuksia ja osaamisalueita talossa on. Lähtökohtaisesti ajattelin ennen aloitusta, että joo ne tekee tilintarkastusta ja jotain konsultointia siinä rinnalla. Mutta huhhuh miten laaja se konsultoinnin kirjo on yrityskauppoihin liittyvästä strategisesta konsultoinnista aina tech- ja riskikonsultointiin sekä talouden ja HR:n konsultoinnin eri osa-alueisiin.

Kiitos jos jaksoit lukea tänne asti. Asiaa nimittäin riitti ja paljon uuteen työhön ja sen aloitukseen liittyen. Koska mennään joulukuun alussa, on aika pistää blogi joulutauolle. Palataan siis uuden vuoden jälkeen uusin kuvioin taas blogin pariin. Ihanaa ja rauhallista joulun aikaa 🙂

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: