Vuoden 2021 siisteimmät jutut

Niin vaan se on vuosi 2021 taputeltu. Mihin nämä vuodet juoksevat? Olen aiemminkin täällä blogissa puhunut, että uusi vuosi on itselle hankalaa aikaa, kun tuntuu, että kaikki muut menevät elämässä eteenpäin ja itse junnaa paikallaan.

Tässäkin on tietysti hyvä miettiä, että mitä se eteenpäin meneminen on ja voidaanko meitä kaikkia edes arvioida samoilla kriteereillä? Jos mittarina on se perinteinen eli omakotitalo, kaksi lasta, avioliitto, kultainen noutaja jne. niin silloinhan olen todella epäonnistunut elämässä. Mutta sitten on hyvä muistaa, että mikään näistä (paitsi ehkä tuo kultainen noutaja) ei ole minun unelmalistallani nyt tai ehkä koskaan.

Siksi halusin kirjoittaa tämän tekstin siitä, mitkä olivat minulle niitä siisteimpiä juttuja vuonna 2021. Ja asiaa pohdittuani huomasin, että viime vuosi taidettiinkin mennä aika reilulla ylinopeudella eteenpäin. Moni oma unelma toteutui ja suurin osa niistäkin ihan vain siksi, että lähdin ja uskalsin niitä tavoitella. Olkaa hyvä.

  1. Oman blogin perustaminen

Kirjoittaminen on ollut minulle suuri intohimo ja olen vuosikausia ajatellut, että sitten joskus perustan oman blogin. Tähän liittyen olen ehkä hieman pelännyt, että lukeekohan kukaan sitä ja mitä jos ketään ei kiinnosta minun kirjoitukseni. No mitäpä merkitystä sillä on vaikka blogia lukisi vain oma äitini ja ystäväni (pakotettuna), jos saan kanavan, missä toteuttaa itseäni ja tuoda ajatuksiani julki.

Ja taitaa sitä blogia joskus joku muukin lukea, sillä olen saanut täysin tuntemattomiltakin ihmisiltä viestiä siitä, että blogin sisällöt ovat mielenkiintoisia ja kiinnostavia ja että ovat saaneet vinkeistäni apua. Nämä ovat antaneet minulle tosi paljon ja luoneet uskoa siihen, että minulla on jotain sanottavaa. Vaikkakin edelleen tekisi mieli olla julkaisematta monia tekstejä tai ainakaan olla kertomatta niistä yhtään kenellekään.

Tulevaisuudessa haluaisin saada palkkaa kirjoittamisesta esimerkiksi kaupallisten yhteistöiden tai freelance-kirjoittamisen kautta. Siihen on varmasti vielä matkaa, mutta oikealla tiellä ollaan. Ja ehkä sitten joku päivä kirjoitan sen oman kirjankin, kun keksin vielä aiheen. P.S. Jos et ole vielä lukenut ihan ekaa blogitekstiäni, näet sen tästä.

2. Puhujakeikat

Oman blogin myötä olen päässyt aika siisteihin juttuihin mukaan. Edellisessä työpaikassani Baronalla minut pyydettiin mukaan Anna Perhon ja Baronan Superduuni -valmennuksen Instragram-liveen puhumaan uudelle uralle siirtymisestä ihan puhtaasti sen takia, että ajatukseni ja persoonallinen tapa kirjoittaa olivat herättäneet kiinnostuksen. Harmi, että vaihdoin työpaikkaa, enkä enää uudestaan tähän valmennukseen pääse mukaan, sillä aihe oli todella inspiroiva ja minusta on super kiinnostavaa keskustella työnhakuun liittyvistä teemoista toivoen, että niistä joku hyötyy.

Puhujakeikat ovat aina olleet minun yksi unelmistani ja viime vuonna pääsin mukaan ammattiliitto Jytyn webinaarisarjaan koskien työnhakua. Samalla tämä oli ensiaskel sivutoimista yrittäjyyttä kohti, sillä haluaisin jossain vaiheessa tehdä satunnaisesti esimerkiksi puhujakeikkoja oman työni ohella ja siten saada monipuolisuutta omaan osaamiseeni ja arkeen. Tässä projektissa mielenkiintoista oli se, että minulla oli täysin vapaat kädet suunnitella, mitä asioita haluan jakaa. Projekti jatkuu keväällä ja uusia ideoita on runsaasti tiedossa. Can’t wait!

3. Uusi työpaikka

Viime vuosi oli työrintamalla melkoista ilotulitusta ja uusia saavutuksia. Toukokuussa sain yhteydenoton EY:ltä ja tässä sitä ollaan. Tarkempaa analyysia syistä työpaikan vaihtoon voit lukea täältä.

Olen aina ollut todella määrätietoinen ja tavoitteellinen ihminen, jolla on ollut kiikarissa jo seuraava steppi ja ehkä jo sitä seuraavakin steppi. Koronan aikana olin kuitenkin pohtinutpaljon sitä, että mitäs nyt sitten seuraavana tekisi eikä minulla oikein ollut selkeää ajatusta siitä, mihin suuntaan omaa osaamistani haluaisin ja lähtisin seuraavaksi viemään.

Niinpä voi siis ajatella, että yhteydenotto EY:ltä tuli aika täydelliseen paikkaan ja osoitti, että ei todellakaan tarvitse tietää, mihin on menossa, vaan että elämä kuljettaa juuri sinne, minne on tarkoituskin. Kirjoitin edellisessä tekstissäni tarkemmin fiiliksistä uuden työn aloittamiseen liittyen ja innolla odotankin, mitä uusi vuosi tuo tullessaan. Oletuksella tietysti, että koeajasta selvitään kuivin jaloin.

4. 6 viikon kesäloma

Hyppy vanhasta työpaikasta uuteen sattui sopivasti kesän kynnykselle ja tarjosi samalla mahdollisuuden pitää pitkästä aikaa ihan kunnon kesäloma, jota ei olekaan sitten näkynyt varmaan lukioaikojen jälkeen. Olen ollut aiemmin tosi huono lomailemaan ja olenkin aika usein saattanut hypätä uudesta työpaikasta toiseen ilman mitään lomaa tai sitten elänyt opiskeluaikojen oravanpyörässä, jossa talvet opiskeltiin ja kesälomat (ja usein myös talvetkin) oltiin töissä.

Tänä kesänä pääsin kuitenkin lomailun makuun ja voin todeta, että se sopi minulle kuin nenä päähän. Myös oma perheeni totesi, että olin rennompi ihminen lomamoodissa kuin normaalisti. Vaihtaisivat kuulemma ihan, koska vaan tähän väsyneeseen ja neuroottiseen arkiminään Ehkä tästä oppineena aion myös jatkossa pitää lomailusta kiinni vähän paremmin ja ottaa joskus jopa palkattomiakin vapaita, koska rahaahan se vain on. Ja ylipäätään voisin ottaa elämää rennommin ja miettiä, mikä on riittävästi.

5. Rennompi ote hybridityöskentelyyn

Maailma on muuttunut aika hurjaa vauhtia, sillä olen itse valmistunut 2018 ja silloin ei ollut vielä tietoakaan, että olisi sellainen asia kuin etätyöskentely tai, että sitä voisi hyödyntää lähes rajattomasti. Olen ehdottomasti ollut sen koulukunnan hahmoja, että työtä tehdään kahdeksasta neljään ja toimistolla. Etätyötäkin olen lähinnä hyödyntänyt vain, jos olen ollut käymässä perheeni luona ja olen halunnut pidentää reissuja työskentelemällä sieltä käsin.

Tänä vuonna on kuitenkin tapahtunut läpimurto ja olen päässyt ihan toden teolla etätyöhön ja joustavaan työaikaan kiinni. Koneella ei todellakaan tarvitse istua yhtäjaksoisesti kahdeksaa tuntia, vaan voin käydä välissä kävelemässä tai laittaa loppuviikon ruuat ja jatkaa sitten töitä. Ajatuskin kulkee paremmin kuin ilman taukoja. Eikä minua varmaan saisi enää viideksi tai edes neljäksi päiväksi viikossa toimistolle. Kolmekin voisi tehdä tiukkaa.

6. Uusi asunto

Olen vanhemmiltani pois muutettua asunut vain kahdessa eri asunnossa ja kummassakin vuosimäärät liikkuvat neljässä vuodessa tai enemmän. Olen pohtinut todella pitkään (lue kaksi vuotta), että pitäisi muuttaa pois tästä kalliista Helsingin asunnosta, joka on myös epäkäytännöllinen ja henkisesti epäviihtyisä. Noh syksyllä 2021 tein sitten repäisevän päätöksen ja vuokrasin Vantaalta (kyllä, luit valitettavasti oikein) asunnon, jota en ollut nähnyt aiemmin, koska se valmistuisi vasta vuoden lopussa.

Tässä sitä nyt siis ollaan kolmannessa asunnossa huomattavasti pienentyneen pankkitilin ja kaiken uuden äärellä. Uskon, että tämä oli erittäin hyvä päätös, sillä saan nyt muun muassa oikean työpisteen ja käyttööni tuolin ja pöydän, joiden ainoa tarkoitus ei ole näyttää hyvälle. Tilaa on myös lähes tuplasti ja kaikki on uutta. Ei tarvitse pelätä, milloin naapuri käyttää rappukäytävää vessanaan (oikeasti tapahtunut) tai toinen naapuri tilaa marsun ruokaa ja sen seurauksena koko talo melkein myrkytetään turkiskuoriaisten varalta.

7. Uudet ja ennenkokemattomat jutut

Näiden edellä mainittujen juttujen lisäksi vuosi 2021 tullaan muistamaan ennen kaikkea siitä, että tein monia sellaisia juttuja, joita en olisi ikinä uskonut tekeväni ja heittäytyväni uusiin juttuihin (melko) ennakkoluulottomasti. Näistä esimerkkeinä improteatterin kokeileminen työpaikan Göteborgin reissulla, budjettimatka Joensuu-Koli-akselille majoittuen jaetun kylpyhuoneen ja vessan majapaikoissa (toiseen en toivo kenenkään joutuvan koskaan yöksi) sekä samalla reissulla kultajuhlavideon kuvaaminen Joensuun torilla, kun voitin perheemme Jalkapallon EM-kisojen kisaveikkauksen (huom. en seuraa jalkapalloa ollenkaan) ja sen kiertopalkintopokaalin.

On monia adjektiiveja, joita minuun ei ensimmäisenä liittäisi kukaan minut tunteva ja yksi näistä on spontaani. Vahvuutenani on se, että olen äärimmäisen järjestelmällinen, suunnitelmallinen ja minun kanssani on esimerkiksi kiva lähteä reissuun, koska olen huomioinut jokaisen yksityiskohdan ja kanssamatkustajat pääsevät ikään kuin valmiiseen pöytään. Tämän kääntöpuolena on se, että harvemmin teen asioita, joita en olisi suunnitellut ennakkoon. Mutta tämän osalta olen mennyt askeleita eteenpäin ja tänä vuonna olen useammin kuin kerran tai kahdesti löytänyt itseni sanomasta kyllä jollekin, joka tapahtuu puolen tunnin päästä, vaikka olisin suunnitellut tekeväni jotain ihan muuta.

Haluankin jatkaa vuonna 2022 samaa reittiä. Ei niinkään siten, että tänä vuonna pitäisi saavuttaa mahdollisimman paljon, koska omalla to do -listalla on kohta ”pääse suorituskeskeisyydestä yli”, vaan se, että entistä rohkeammin tekisin niitä asioita, jotka itseäni kiinnostavat ja jotka vetävät puoleensa. Ja unelmiahan riittää vielä tulevillekin vuosille! Suosittelen myös sinua tekemään samoin. Ja listaa ihmeessä ylös asioita, jotka sinua sykähdyttivät viime vuonna, saatat yllättyä. Tai sitten huomaat, että rima on asetettu tulevalle vuodelle niin matalalle, että tästä tulee varmuudella hyvä vuosi.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: