Miten onnistua työhakemuksessa?

Kirjoitin edellisessä postauksessa vinkkejä hyvän CV:n tekemiseen ja päätin nyt jatkaa teemaa hakemuksen osalta. Näppituntumalta sanoen CV:t ovat usein paremmassa kunnossa kuin hakemuskirjeet ja siksi päätin omistaa tämän tekstin kaikille teille, jotka tuskailette hakemuskirjeiden kanssa. Vinkit sopivat siis ihan jokaiselle.

Tuttuun tapaan en ole ratkaisemassa työnhaun ongelmia, vaan ainoastaan tarjoan uusia näkökulmia ja ajatuksia, jotka ovat itsessäni resonoineet ja antaneet itselle uutta työnhakuuni. Toivottavasti ne palvelevat myös sinua ja antavat sykäyksen kirjoittaa uusi tai päivittää omaa työhakemusta sen sijaan, että menisit sillä samalla kaavalla kuin tähän asti.

1.CV katsoo menneeseen ja hakemus tulevaan

Jos CV-vinkkien osalta klassikkolauseeni on se, että rekrytoija ei ole ajatustenlukija niin työhakemuksen osalta se on tämä. CV kertoo kaiken, mitä osaat ja mitä olet tehnyt aiemmin. Työhakemus suuntaa taas katseen tulevaan ja kertoo siitä, millainen työntekijä sinusta saadaan ja mitä toisit mukanasi yritykseen.

Älä siis referoi CV:tä hakemuksessasi, vaan pyri täydentämään sitä ja kertomaan asioita, joita rekrytoija ei vielä tiedä. Rekrytoija lukee usein ensin CV:n ja vasta sitten hakemuksen, joten voit turvallisesti olettaa, että hän tietää jo aiemman työhistoriasi ja koulutuksen ja voit keskittyä muihin teemoihin. Voit toki käyttää CV:n antamaa tietoa tukemaan sitä, kun perustelet oman kiinnostuksesi ja sopivuutesi tehtävään.

2.Hakemus on ensimmäinen työtehtävä yritykseen

Tämä on mielestäni hyvä perustelu siihen, miksi hakemukseen kannattaa panostaa. Käytä siis aikaa siihen, että tutustut yritykseen ja tehtävään ja sitten sen jälkeen mietit, miten itse sovit kuvaan. Kun olet tehnyt taustatyösi hyvin, on sinun myös helpompi perustella se, miksi juuri sinut kannattaisi tähän tehtävään valita.

Rekrytoija näkee kyllä, jos olet mennyt samalla hakemuksella kuin miljoonaan muuhun tehtävään ja mennyt sieltä, mistä aita on matalin. Toki voit käyttää samaa runkoa, mutta muista hioa se juuri kyseiseen tehtävään sopivaksi. Hyvä keino on korostaa juuri niitä asioita, joita työpaikkailmoituksessa toivotaan tai toisaalta niitä asioita, jotka yritys itse nostaa merkitykselliseksi.

3.Motivaatio toimii punaisena lankana

Hyvin tehty työhakemus kertoo myös motivaatiosta kyseistä yritystä ja tehtävää kohtaan. Motivaatiota kannattaa tuoda myös itse tekstissä esille ja pitää sitä eräänlaisena punaisena lankana, joka vie tekstiä eteenpäin. Motivaatio tarkoittaa minulle niitä asioita, jotka sinua tehtävässä tai yrityksessä kiinnostavat. Tähän liittyen olen tehnyt hyvän listan avainkysymyksiä, jotka kannattaa käydä katsomassa.

Alle olen laittanut otteen omasta työhakemuksestani, jota olen aiemmin käyttänyt Tämä voi kertoa konkreettisemmin, mitä tarkoitan punaisella langalla:

Olen jo pitkään halunnut tehdä merkityksellisempää työtä, jossa pääsen aidosti vaikuttamaan asioihin. Kohtaan työssäni päivittäin työnhakijoita eri taustalla ja tunnistan heidän haasteensa työnhaun osalta. Tämä työ olisi siis erinomainen mahdollisuus päästä vaikuttamaan työllistymisen helpottumiseen. Koenkin, että minulla olisi tähän erinomaiset valmiudet, sillä tiedän, millaista osaamista yritykset kaipaavat sekä samalla, millaisia haasteita työnhakijat kokevat työnhaussaan.

Olen tottunut työskentelemään eri sidosryhmien kanssa sisältäen työnantajat, työnhakijat, oppilaitokset sekä TE-toimiston. Minulla on hyvät vuorovaikutustaidot ja osaan mukauttaa toimintaani kohderyhmän mukaisesti. Yritys X olisi kiinnostava työnantaja, sillä se mahdollistaa näiden eri toimijoiden kohtaamisen ja yhteistyön, jota aivan varmasti tarvitaan työllistymisen helpottamiseksi.

4.Panosta aloitukseen

Aloitus on se kohta, joka joko nappaa kuuntelijan huomion tai saa siirtämään hakemuksen mappi ö:hön. No ei ehkä ihan näinkään rajusti, mutta jos kuuntelija nukahtaa ensimmäisen kappaleen kohdalla, tuskin hän jaksaa kovin mielellään lukea hakemusta loppuun, saati sitten pyytää henkilöä haastatteluun. Ainakaan, jos valinnanvaraa on runsaasti tarjolla.

Monet työhakemukset alkavat kaavalla: Olen 27-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri ja rekrytoinnin osaaja ja löysin tämän työpaikan yrityksen x nettisivuilta. Myönnän, että olen itsekin aloittanut monta hakemusta noin ja se on varsin helppo tapa aloittaa. Mutta koska jokainen muukin aloittaa näin, kokeile jotain seuraavista aloitustavoista seuraavalla kerralla:

Mikä sai kiinnostumaan kyseisestä tehtävästä?
Kerro motivaatiosi tai intohimosi kyseistä tehtävää kohtaan
Nosta esiin joku saavutus tai miksi olisit erinomainen valinta tehtävään
Kerro jokin yllättävä tai uusi asia itsestäsi, jota työnantaja ei tiedä CV:n pohjalta tai osaa arvata
Aloita palautteella, jonka olet saanut
Käytä huumoria tai irroittele hieman
Käytä työpaikkailmoituksen tyyliä (esim. jos se on rento, aloita myös itse rennosti)

5.Korvaa kliseet esimerkeillä

Pyri kirjoittamaan tekstiä, joka oikeasti tarkoittaa jotakin. Älä siis käytä hienoja korulauseita, joita et itsekään ymmärrä tai luettele listaa asioista, joita liität itseesi. Panosta sen sijaan siihen, että perustelet sanomiasi asioita esimerkeillä. Jos omaat hyvät vuorovaikutustaidot, kerro vaikkapa, että olet saanut palautetta asiakkailta, että olet hyvä kuuntelija ja ymmärrät, mitä asiakas oikeasti haluaa tai, että olet se henkilö, joka ratkoo työpaikan konfliktitilanteita ja jolle avaudutaan ongelmista.

Jo CV-vinkkien osalta listasin kliseitä, joita työhakemukset ja työhaastattelut ovat pullollaan. Kaikki nämä ovat todella hyviä ominaisuuksia, mutta jokainen löytää ne itsestään. Ole siis erityisen varovainen seuraavien osalta ja jos niitä päädyt käyttämään, perustele se hyvin esimerkkien kera.

Ahkera
Tunnollinen, tarkka
Oma-aloitteinen
Hyvät vuorovaikutustaidot, sosiaalinen, tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa
Tiimipelaaja, joka työskentelee hyvin myös yksin
Olen nopea oppimaan ja tykkään uusista haasteista

Jos siis kerrot olevasi tunnollinen työntekijä, voit kertoa vaikkapa siitä, miten työskentelet ennakoivasti ja pyrit organisoimaan työntekoasi niin, että kaikki tulee varmasti hoidettua. Tarkkuuden osalta voit toisaalta kertoa esimerkin, miten havaitsit virheen tai nostit esille yksityiskohdan, jolla oli merkitystä.

6.Persoona peliin

Erityisesti työhakemuksessa halutaan nähdä persoonaa. Millainen tyyppi ja työntekijä me hänestä saadaan? Voit siis ottaa vapauksia sen suhteen, mitä ja miten haluat itsestäsi kertoa. Miten sitten saada persoonaa peliin? Hyvä keino voi olla pyytää ystävää lukemaan hakemus. Jos hän kertoo, että ei tämä nyt kyllä sinua kuvasta niin, voit miettiä sisällön muuttamista. Ystävän apu voi olla hyödyllinen myös siinä, että hän bongaa mahdolliset kirjoitusvirheet ja epäselvät lauserakenteet.

Persoonallisuutta voi saada aikaan myös miettimällä, miten kertoisin itsestäni ystävälleni. Voit myös jäljitellä työpaikkailmoituksen tyyliä ja kirjoittaa samalla tavalla itsestäsi. Jos olet huumorintajuinen, käytä huumoria. Jos taas tyylisi on organisoitunut, kirjoita teksti myös hyvin jäsennellysti ja hyvällä rakenteella. Jos tykkäät käyttää tukena videota tai kuvaa, laita sellainen ihmeessä mukaan.

Jälleen kerran voit myös unohtaa kaikki vinkit ja mennä sen mukaan, mikä itsestä tuntuu hyvälle. Rekrytoijat olemme erilaisia ja arvostamme eri asioita, mikä heijastuu myös siinä, että sama hakemus voi toisessa herättää ”wow”-reaktion ja toisella ensimmäinen ajatus voi olla ”blääh”. Samalla tavalla tie voi viedä oikeaan yritykseen, kun teet omannäköisen hakemuksen, joka sitten herättää toivottua vastakaikua.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: