Hyvän työpaikkailmoituksen resepti?

Jos pitäisi valita työnhaun kentässä puhutuimpia teemoja koskien työnantajan toimintaa voisivat ne olla hakijaviestintä sekä työpaikkailmoitukset. Näistä jälkimmäinen on hakijakokemuksen ensimmäinen vaihe ja toisaalta myös työntekijöiden houkuttelemisen kannalta tärkeä vaihe. Se on usein se ensimmäinen vaikutelma, jonka ehdokas saa yrityksestä. Toki meillä saattaa olla jotain mielikuvia jo ennakkoon, mutta tässä on mahdollisuus vahvistaa mielikuvia tai muuttaa niitä toiseen toivottavasti positiiviseen suuntaan.

Jokainen, joka on joskus työpaikkailmoituksia laatinut, tietää, että se ei periaatteessa ole rakettitiedettä, mutta samaan aikaan on äärimmäisen vaikeaa tehdä hyvää ja myyvää ilmoitusta kerta toisensa jälkeen hektisen arjen lomassa. Ainakin itse voin tunnustaa, että ilmoitus on usein ollut se vaihe, josta olen karsinut ja käyttänyt vain omaa hyväksi havaittua (eli nopeakäyttöistä) pohjaa.

Huonossa työpaikkailmoituksessa toistuvat yleensä samat virheet eli käytetään kliseitä, jotka eivät tarkoita mitään, ei tuoda esille mitään konkreettista ja painotetaan enemmän sitä, mitä vaadimme ehdokkaalta kuin sitä, mitä me voisimme hänelle tarjota. Tässä tekstissä paneudun hieman tarkemmin siitä, miten tehdään killerityöpaikkailmoitus. Ihan kuin CV:ssäkin tähän ei tietenkään ole yhtä oikeaa pohjaa, koska ilmoitusten lukijoita on vähintään yhtä paljon kuin tekijöitäkin, mutta näiden vinkkien avulla pääset varmasti alkuun.

VÄLTÄ KLISEET

Työpaikkailmoitukset aivan kuten työnhakijoiden kertomukset itsestään ovat täynnä erilaisia kliseitä. Ehdokkaat kertovat olevansa tunnollisia, ahkeria ja oma-aloitteisia, kun taas yritykset kertovat omaavansa mielenkiintoiset työtehtävät ja mukavan työporukan. Sinänsä nämä kaikki ihan positiivisia asioita, mutta eivät varsinaisesti kerro mitään, mikä erottaisi henkilön tai yrityksen muista.

Työpaikkailmoituksissa on lähdetty kliseiden osalta vieläkin pidemmälle ja keksitty oma listansa asioita, jotka ehkä alkuun kuulostivat hienolle, mutta tänä päivänä saavat lähinnä karvat pystyyn ja kylmiä väreitä samalla tavalla, kun liitutaulun vingunta. Joten jos jokin seuraavista sanonnoista löytyy sinun ilmoituksestasi, ota se pois tai korvaa jollain omaperäisemmällä:

Kilpailukykyinen palkka ja/tai monipuoliset työsuhde-edut, ison talon edut jne.
Näköalapaikka
Etsimme hyvää tyyppiä
Ketterä työyhteisö. Tai oikeastaan mikä tahansa, mikä on ketterää.
Innostavat kollegat
Nälkäinen tekijä/myyjä/rekrytoija/työntekijä
Yrittäjähenkinen

MITÄ MEILLÄ ON TARJOTA

Tämä osuus työpaikkailmoituksessa on usein lyhyt ja sisällöltään vieläkin huonompi. Esille tuodaan usein niitä asioita, jotka toteutuvat oikeastaan joka paikassa. Kaikillahan on hyvä työporukka ja mielenkiintoiset työtehtävät puhumattakaan hyvistä työsuhde-eduista tarkoittaen lähinnä lounas- ja virike-etua sekä vuosittaisia pikkujouluja ja kesäjuhlia. Mutta mitkä ovat aidosti ne asiat, jotka erottavat teidät muista?

Tähän on syytä käyttää aikaa ja istua alas, vaikka koko tiimin kanssa ja keskustella, mitkä ovat ne asiat, joiden takia itse viihdytte työpaikalla? Mikä teistä on parasta juuri teidän yrityksessä työskentelyssä? Mikä saa tulemaan töihin joka päivä? Jos tähän ei keksi mitään järkevää sanottavaa, on ehkä syytä miettiä:

a) Oletko oikeassa yrityksessä töissä? Pitäisikö työpaikkaa vaihtaa? 😉

b) Pitäisikö työpaikan käytäntöjä muuttaa jotenkin, jotta työstä tulisi mielekkäämpää? Mitä nämä asiat voisivat olla?

c) Mitä kilpailijoilla on, mitä meillä ei ole ja miten voisimme heidät ylittää? Jos esimerkiksi kilpailijoilla maksetaan huomattavasti parempaa palkkaa, riittääkö se, että meillä on kiva porukka houkuttelemaan muita, koska ihan varmasti heilläkin on kiva porukka?

Tämän jälkeen kirjoita tarjoamanne auki konkreettisesti. Jos teillä nyt on ne monipuoliset työsuhde-edut, kirjoita mitä kaikkea siihen kuuluu. Onko teillä vaikkapa hammashuolto osana työterveyttä tai saavatko työntekijät 200 euroa vuodessa työvälinehankintoihin pakollisten välineiden lisäksi? Jos työ itsessään on super mielenkiintoista, kerro vaikkapa, mitä projekteja olette päässeet tekemään tai millaiset osa-alueet työssä tuovat sitä motivaatiota ja innostusta arkeen.

KONKREETTISUUS

Yleisesti ottaen työpaikkailmoitukset jäävät usein melko pintapuoliselle tasolle ja ehdokkaiden kokemus on, että eipä siitä nyt oikein saanut mitään selvää, mitä työ tulisi olemaan tai mitä he oikeasti hakevat. Tällöin hakemaan päätyvät vain ne, joilla työnhaku on todella akuuttia tai yritys kiinnostaa tosi paljon, mikä on usein aika pieni osa siitä kaikesta potentiaalista, jotka voisivat olla valmiita vaihtamaan työpaikkaa.

Työnhakijoille suositellaan, että käytä esimerkkejä, kun tuot esille osaamistasi ja itseäsi työntekijänä. Mielestäni tämä sama koskee myös työnantajia. Usein ilmoituksissa listataan, että sinulla tulee olla vaikkapa hyvät yhteistyötaidot ja hyvä paineensietokyky, mutta tätä ei perustella yhtään sen enempää. Samalla, kun kerrotaan, miksi yhteistyötaitoja vaaditaan, kuvataan myös sitä, millainen henkilö tehtävässä menestyisi.

Tämä yhdistyy vahvasti siihen, että työtehtävätkin kuvataan pintapuolisella tasolla ja eräänlaisena listauksena. Joo ihan kiva tietää listana työtehtävät, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Tässä apuna voisi toimia se, että kerrotaan, millainen tyypillinen työpäivä voisi olla. Monet yritykset ovat hyödyntäneet tässä jopa tarinallisuutta. Lue siis seuraavat ja päättele itse, kumpi voisi olla sinulle houkuttelevampi vaihtoehto:

1. Työtehtäviäsi tulee olemaan esimerkiksi kalenterinhallinta, matkavaraukset, kokousjärjestelyt sekä avustaminen dokumenttien käsittelyssä. Lisäksi työnkuvaa monipuolistavat erilaiset ad hoc -tehtävät ja partnerien tukeminen heidän päivittäisissä tehtävissään.

2. Työpäiväsi voisi alkaa esimerkiksi sillä, että tarkastat toimitusjohtajan kalenterin ja teet seuraavan viikon tapaamisiin liittyvät varaukset kalenteriin. Sen jälkeen olet yhteydessä ravintolaan ja järjestät kokoustarjoilut illan johtoryhmän kokousta varten sekä valmistelet kokouspöytäkirjan iltaa varten. Tehtävien välissä ohjeistat työntekijöitä käyttämään laskutusjärjestelmää sekä hoidat erilaisia juoksevia asioita. Päivä päättyy siihen, kun toimit kokoussihteerinä johtoryhmän kokouksessa ja viimeistelet pöytäkirjan kokouksen jälkeen.

IHMISET KESKIÖÖN

Loppujen lopuksi suurinta osaa ihmisistä kiinnostaa hienojen etujen tai mielenkiintoisten projektien ohella ehkä eniten ihmiset eli kenen kanssa sitä tulee tekemään töitä. Laita siis ilmoituksen fokus siihen, että kerrot tiimistä ja tulevista työkavereista. Tässä voit olla luova ja kirjoittaa tekstiin esimerkiksi esittelyä tiimistä tai sitten voit kuvailla jo videotervehdyksiä uudelle tulevalle työkaverille ja liität nämä ilmoitukseen liitteeksi.

Työpaikkailmoituksen keskiössä on myös kohderyhmä. Ei ole nimittäin ihan sama tekeekö työpaikkailmoitusta vaikkapa insinöörille kuin asiakaspalvelun ammattilaiselle. Molemmat kiinnittävät varmasti erilaisiin asioihin huomioita. Tunne siis kohderyhmäsi ja tarjoa viesti, joka puhuttelee heitä.

Ota tähän mukaan oma tiimisi, sillä he ovat kohderyhmän asiantuntijoita ja osaavat siis varmasti kertoa, millaisiin asioihin he itse kiinnittäisivät huomiota ja mikä on merkityksellistä. Toisaalta voi olla hyvä myös väijyä kilpailijoiden ilmoituksia ja katsoa sieltä inspiraatiota, mikä toimii ja mikä ei toimi.

Suoraan ei tietenkään kannata keltään kopioida, sillä persoonallisuus on se, mikä puree. Jos teidän työpaikkaanne leimaa se, että ilmapiiri on todella rento ja läppää heitetään, voi tämän tuoda myös ilmoituksessa esille kirjoitustyylin kautta. Ei sen tarvitse olla aina niin vakavaa ja asiallista tekstiä.

PIENTÄ HIENOSÄÄTÖÄ EDISTYNEEMMILLE

Näiden vinkkien noudattamisen jälkeen ollaan jo melko pitkällä ja oma mielikuvitus on vain rajana siinä, millaisia ilmoituksia voi tehdä. Tässäkin on hyvä muistaa se, että epäonnistuminen on ok ja välillä voi kokeilla ilmoituksia vain todetakseen, että tämä nyt ei sitten toiminut ollenkaan. Jos hakijoita ei saada perusilmoituksellakaan, on se ihan sama kokeilla jotain repäisevääkin ja saada yhtä vähän ilmoituksia.

No jos tuntuu, että yllä olevat vinkit on jo sulatettu, löytyy vielä pari pienempää kikka kolmosta, joilla voi yrittää muokata ilmoitusta. Yksi keino voisi olla nimikkeiden miettiminen. Yrityksen sisällä saattaa olla tietyt omat nimikkeet, joita kukaan muu ei tunne ulospäin.

Otsikko on usein se, mikä määrää jo sen avaako henkilö ilmoituksen vai ei, joten voi siis olla hyvä miettiä, voisiko tähän muuttaa jotain houkuttelevaa. Todellinen nimike voi sitten olla jotain ihan muuta. Toki jos ilmoituksessa haetaan päällikköä ja oikea nimike tulee olemaan koordinaattori, ei ehkä päästä yhteisymmärrykseen.

Suurin osa työnhakijoista on sitä mieltä, että ilmoituksessa tulisi olla mainittuna palkkaus joko niin, että se on suoraan tiedossa tai on tiedossa joku haarukka/arvioi siitä, missä summissa liikutaan. Tämä auttaa henkilöitä arvioimaan, kannattaako tehtävään hakea ja miten omaa osaamistaan hinnoitella

Tietenkin, jos maksatte ihan surkeaa palkkaa, ei tämä ketään houkuttele, mutta samalla voi miettiä, olisiko palkkoja syytä nostaa, jos ollaan markkinasta todella kaukana. On myös tilanteita, joissa palkkausta ei voida kertoa ulospäin vaikkapa sen vuoksi, että sisäisesti ei synny närää tai ei haluta kilpailijoiden tietävän liikaa. Tässä kohtaa voi miettiä, voisiko asiaa kiertää jotenkin muuten vaikkapa kertomalla tarkemmin työn sisällöstä ja vaatimustasosta, mikä viittaisi myös palkkatasoon.

En väitä, että näillä ohjeilla luotte pelkästään myyviä ja upeita työpaikkailmoituksia, mutta näillä pääsee ainakin alkuun. Tsekkaa siis omat ilmoituksesi toteutuuko niissä mikään näistä vai voisiko niihin saada uutta inspiraatiota. Toki voi toki myös olla, että ilmoituksesi ovat jo ihan timanttia, mutta vapaana ei vain ole ketään sopivia.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: