Kuinka onnistua alanvaihdossa?

Oletko miettinyt alanvaihtoa, mutta siirtyminen tuntuu aivan liian työläälle ja jopa mahdottomalle? Olet ehkä hetken jo yrittänytkin, mutta onnistumista ei vain näy eikä kuulu. Olisiko syytä vain heittää hanskat tiskiin ja todeta, että olet ikuisesti sidottuna vanhaan työhösi? Ei todellakaan, sillä ihmiset vaihtavat jatkuvasti alaa onnistuneesti. Lue siis alla olevat vinkit ja mieti, voisiko niistä olla hyötyä juuri sinun tapauksessasi.

1. Harkitse vaihtoehtoisia reittejä. Jos olet jo pitkään yrittänyt siirtyä kiinnostaviin tehtäviin, mutta ovi ei vain aukea, voi olla hyvä miettiä, veisikö toinen tie perille. Voisinko hakeutua isoon yritykseen muihin tehtäviin ja osallistumalla erilaisiin projekteihin tai yhteistyön muotoihin pikkuhiljaa siirtyä haluamiini tehtäviin? Voisinko mennä tehtävään, jossa yhtenä pienenä osana pääsen tekemään haluamaani asiaa ja näin kerryttää kokemusta?

2. Kouluttaudu. Oman osaamisen kehittäminen on aina hyödyksi ja merkki myös siitä, että haluat tosissaan siirtyä uudelle alalle. Tämän ei tarvitse olla vuosia kestävää päätoimista opiskelua, vaan töiden ohessakin saa kerrytettyä uutta tietoa reppuun. Erityisen hyödyllisiä ovat ne koulutukset, joiden yhteydessä voi suorittaa harjoittelujakson ja sitä kautta saada oikeaa työkokemustakin alalta.

3. Rakenna omaa henkilöbrändiäsi. Kun sinut tunnetaan, on helpompi myös päästä niihin tehtäviin, jotka sinua kiinnostavat. Sinä tiedät, keneltä kysyä apua ja toisaalta osaamisesi tunnistetaan jo ennakkoon. Henkilöbrändiä voit rakentaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jakamalla osaamistasi. Valitse kanava ja sisällöntuotantomuoto, joka sopii sinulle. Oli se sitten kirjallista, kuvallista tai videomuodossa olevaa sisältöä.

4. Sanoita oma osaamisesi. Ota itsellesi kynä ja paperia ja kirjaa ylös kaikki, mitä olet tehnyt aiemmissa tehtävissäsi, opinnoissasi sekä muissa projekteissa, kuten harrastusten, luottamustoimien ja vapaaehtoistyön parissa. Näin saat käsityksen siitä, mitä kaikkea osaat ja mikä voisi olla haetun tehtävän kannalta hyödyllistä.

5. Usko itseesi. Jos sinä et usko olevasi hyvä työntekijä, on vaikea vakuuttaa ketään muutakaan siitä. Kaikesta kokemuksesta ja osaamisesta on hyötyä ja sinun tehtäväsi on perustella, miksi juuri sinä olisit se paras valinta.

6. Tutustu hakemaasi alaan. Ota selvää, mitä uudella alallasi oikeasti tehdään ja mitä työ vaatii. Keskustele alan ammattilaisten kanssa tai googlaa internetin lähteitä. Kun tiedät, mitä työn tekeminen on, on sinun helpompi myös poimia omasta osaamisestasi ja työhistoriastasi ne kohdat, jotka perustelevat parhaiten sinun valintasi kannattavuutta. Toisaalta sinulle voi myös selvitä, että eihän tämä ole sittenkään minua varten ja hakua ei kannata jatkaa.

7. Perustele ja näytä motivaatiosi. Uudelle uralle siirtyminen vaatii motivaatiota ja usein myös perusteluja siitä, miksi haluat vaihtaa vaikkapa esihenkilötehtävistä assistenttitehtäviin. Kerro, mikä uudessa alassa, tehtävässä ja yrityksessä kiinnostaa ja näytä motivaatiosi myös aktiivisuuden ja hyvin valmistautumisen kautta.

8. Ole valmis siihen, että uranvaihdos voi kestää. Tämä ei välttämättä kerro siitä, että olisit huono vaihtoehto eikä sinulla olisi mahdollisuuksia. Voi olla, että et ole osannut myydä itseäsi parhaalla mahdollisella tavalla tai sitten tehtävään löytyi joku, joka täytti kriteerit vieläkin paremmin. Voit kysyä palautetta rekrytoijalta, jotta voit kehittää hakuasi jatkoa ajatellen.

9. Ole valmis madaltamaan vaatimustasoasi. Usein on myös niin, että sinun tulee madaltaa vaatimuksiasi esimerkiksi tehtävän vaatimustason tai palkkauksen osalta. Vaikka olisit, kuinka kokenut toisella alalla, ei aloittavan tason tehtävästä voida maksaa enempää kuin sen vaatimustason mukaisesti. Toisaalta toisen alan kokemus ei myöskään välttämättä korvaa uudella alalla vaadittavaa kokemusta, jos kilpailussa on mukana alan asiantuntijoita.

10. Hyödynnä myös muiden osaamista. Uravaihdosta ei tarvitse tehdä yksin, vaan voit pyytää apua muilta. Ystävät, perhe ja kollegat osaavat nostaa esille osaamisia, jotka sinulle ovat itsestäänselvyyksiä ja toisaalta myös tsemppaavat, kun usko on koetuksella. Myös ulkopuolisen avun pyytäminen voi olla hyödyllistä ja tässä toimivat esimerkiksi mentorit tai uravalmentajat.

Uran vaihtaminen ei ole helppoa ja se ottaa oman aikansa. Usko siis omaan tekemiseen, arvioi tekemistäsi ja ennen kaikkea jaksa jatkaa eteenpäin. Sinun paikkasi löytyy vielä.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: