Millainen on hyvä LinkedIn-profiili?

Kirjoitin aiemmin tänä vuonna siitä, miksi LinkedIn on hyvä juttu ja miksi sinne kannattaa liittyvä mukaan. (Jos et tekstiä vielä ole lukenut, pääset siihen TÄSTÄ). Joten jos siis olet jo tiesi palveluun löytänyt, mutta profiili tuntuu vielä aavistuksen keskeneräiselle, on tämä teksti juuri sinua varten. Tsekkaa siis nämä 10 kohtaa ja laita LinkedIn-profiilisi seuraavalle tasolle.

1.Avainsanat

Rekrytoija käyttää haussaan erilaisia avainsanoja, joiden mukaan sopivat profiilit tulevat mukaan listalle. Huolehdi siis siitä, että profiilistasi löytyy kaikki ne osaamisalueet, taidot tai keskeiset tehtävät, jotka liittyvät joko aiempaan työhistoriaasi, koulutukseesi tai siihen, mitä haluat tulevaisuudessa tehdä. Yritä asettua rekrytoijan asemaan ja miettiä, millaisilla sanoilla hän voisi kaltaistasi osaajaa etsiä. Käy väijymässä muiden profiileja ja kartuta listaa pikkuhiljaa.

Omalla kohdalla avainsanojani ovat esimerkiksi: recruiting, talent acquisition, headhunting, employer branding, public speaking, blogging ja career coaching. Taustalla valintoihini on se, että rekrytoijia etsitään usein rekrytointi/rekrytoija-avainsanoilla ja toisaalta vaikkapa puhujakeikat ja uravalmennus ovat sellaisia asioita, mitkä voisivat minua tulevaisuudessa kiinnostaa.

2.Riittävästi tietoa

En laita tähän perinteistä sloganiani rekrytoijan ajatuksenlukukyvystä ihan veljeni pyynnöstä, koska käytän sitä liikaa. Slogan olisi kuitenkin hyvä tähän kohtaan, koska kukaan ei voi tietää työtehtäviesi, opintojesi tai osaamisesi sisältöä ellet kerro siitä tai avaa tarkemmin, mitä olet tehnyt. Kirjoita siis mieluummin enemmän kuin vähemmän, jotta mitään tärkeää tai olennaista jää sanomatta.

On huomattavasti suppeampaa kertoa tehneensä erilaisia rekrytointiin liittyviä tehtäviä, kun kertoa vastanneensa koko prosessista aina työpaikkailmoitusten tekoon, haastatteluihin, konsultointiin prosessin eri vaiheissa sekä työsopimusten tekoon. Olen varmaan tätäkin esimerkkiä ja faktaa jakanut monessa kohdassa, mutta tämä ei koskaan mene vanhaksi eikä vielä selkeästi ole kaikkia tavoittanut.

3.Persoonallisuus

Yritykset haluavat palkata ihmisiä ei koneita ja tärkeä osa ihmisyyttä on persoonallisuus ja se, että voi olla juuri sellainen kuin on. Siksi LinkedIn-profiilissa saa lähteä revittelemään ja olla juuri niin persoonallinen kuin itsestä tuntuu. Tämä persoonallisempi ote voi olla sinulle juuri sen asiallisen linjan säilyttämistä kuin yleensä ajatellaan tai vahvasti huumorin ja omien taitojen jakamista. Persoonallisuutta voi miettiä vaikkapa omassa esittelytekstissään, eli kertooko olevansa rekrytoinnin asiantuntija vai sarjainnostuja niin töissä kuin vapaalla.

Minulle persoonallisuus on tähän mennessä tarkoittanut kuivan asiallisen profiilin (olen hyvin kuiva ja asiallinen ainakin välillä) lisäksi esimerkiksi humoristisempia postauksia. Toki jokainen saa päättää onko Sami Kurosen, Temptation Islandin ja työhaastattelujen rinnastaminen hauskaa, mutta on se ainakin erilaista sisältöä.

4.Panosta otsikkoon

Otsikko on ensimmäinen asia, minkä muut LinkedIn-käyttäjät ja rekrytoijat näkevät. Siksi siihen kannattaa panostaa ja laittaa siihen kaikki olennainen tieto tiiviissä muodossa. Käytössäsi on 120 merkkiä, mutta siihen pystyy hyvin mahduttamaan esimerkiksi noita alussa mainittuja avainsanoja ja kiinnostuksenkohteita tulevaan.

Itse olen valinnut melko tylsän ja perinteisen tavan eli otsikostani löytyy vain nykyinen tittelini. Taustalla on se, että se kertoo melko tarkkaan mitä teen enkä nyt ole aktiivisessa työnhaussa muutenkaan. Toisaalta ihan yhtä hyvin otsikkoni voisi olla vaikkapa Recruiting | Employer Branding | Blogging | Public Speaking tai Recruitment Professional looking for new challenges in X.

5.Millainen on hyvä tiivistelmä

LinkedIn profiili alkaa tiivistelmällä tai esittelytekstillä, miten sitä haluaakin kutsua. Hyvä esittelyteksti kertoo lyhyesti kuka olet, mikä on sinun ydinosaamistasi ja millaisia tulevaisuuden toiveita tai tavoitteita sinulla on. CV:ssä tämä teksti on yleensä suhteellisen napakka, mutta LinkedIn:ssä sinulla on mahdollisuus kirjoittaa hieman laajemminkin ja avata itseäsi vaikkapa hieman personaalisemmin.

Tässä sinulla on käytössä jo ruhtinaalliset 2000 merkkiä, joiden avulla saa aika pitkästikin avattua persoonaa, osaamistasi ja toiveitasi. Suosittelen myös laittamaan tähän tekstiin omat avainsanat, jotta ne varmasti omasta profiilistasi löytyvät ja näin saat myös tekstin loppuun eräänlaisen tiivistelmän. Yhden esimerkin voit käydä katsomassa vaikka minun profiilistani, mutta älä epäröi stalkata myös muita inspiraation hakemiseksi.

6.Hyödynnä ulkopuolista mediaa

Yksi keskeinen ero LinkedIn:n ja CV:n välillä on se, että Linkkarissa voi jakaa ulkopuolista mediaa, kuten oman opinnäytetyön, omia blogikirjoituksia tai vaikkapa oman portfolion, mikäli se julkisessa lähteessä on. Hyödynnä tämä mahdollisuutena tuoda jotain ekstraa ja konkreettista näyttöä sekä siitä, mitä osaat, mutta myös siitä, millainen tyyppi olet.

7.Pyydä suositukset

LinkedIn:ssä on mahdollista myös pyytää suositteluita entisiltä tai nykyisiltä kollegoilta tai muilta, jotka tuntevat sinut. Tämä toteutuu joko pyytämällä heitä vahvistamaan lisäämiäsi taitoja tai kirjoittamaan ihan kokonaisia tekstejä. Näin ollen työnantajat voivat saada jonkun muun näkökulmaa ja kokemusta työskentelytapaasi tms. liittyen. Itselläni ei taida vielä olla yhtään suositusta, joten jos joku kokee, että haluaisi muutaman rivin kirjoittaa niin hit me up 😉

8.Profiloidu työnhakuun

Anna työnhakusi näkyä joko isommin tai pienemmin. Helppo tapa on muuttaa asetuksiaan siten, että näyttää rekrytoijille olevansa työnhaussa (open for new opportunities). Tämän yhteydessä voi määrittää myös, millaisista tehtävistä on kiinnostunut ja miltä alueelta etsit työtä. Tämä ei näy muille kuin Recruiter Premium -lisenssin käyttäjille, joten se on hyvin matalan kynnyksen toimintaa, jos et halua koko maailmalle huutaa haluavasi jotain uutta.

Jos taas haluat tehdä tämän isommin, voit esimerkiksi vaihtaa vihreän kehyksen profiilikuvaasi, joka kertoo sinun olevan työnhaussa tai kirjoittaa tästä tarkemmin omaan esittelytekstiisi tai otsikkoosi. Vielä seuraavalle tasolle asiaa saa vietyä, kun alkaa kirjoittaa postauksia aiheesta. Olen törmännyt usein tämän tyylisiin postauksiin, mutta myös sellaisiin, joissa jaetaan CV:tä tai yleinen tieto, että on hakemassa tai säännöllisempiin postauksiin työnhaun haasteita ja kokemuksista eri prosessin vaiheissa.

9.Hifistele

Jos kaikki edeltävät kohdat alkavat olla hallussa tai tykkäät muuten vaan hifistellä profiilisi kanssa, niin mahdollisuuksia on. Tutustu ensinnäkin kaikkiin mahdollisiin osioihin, joita omaan profiiliin voi lisätä ja päivitä niin pitkälle kuin osaat ja jaksat. Lisäksi voit päivittää haluamasi kehyksen. Tähän on olemassa valmiita vaihtoehtoja esimerkiksi yritysten kautta, mutta vaihtoehtoisesti voit tehdä omasi valmiiden mallipohjien kautta. Näitä olen löytänyt esimerkiksi työnhaun arjen sankarin Canva-palvelun kautta, josta saa luotua myös muut työnhakudokkarit halutessaan.

Yksi helppo tapa personoida ja hifistellä profiilia on myös oman LinkedIn osoitteen päivittäminen lyhyempään muotoon. Tämä onnistuu oman profiilin etusivulta kohdasta Edit Public Profile and URL.

10.Ole aktiivinen

Hyvä LinkedIn-profiili ei välttämättä yksin riitä, vaan usein tarvitaan myös omaa aktiivisuutta. Verkostoidu mielenkiintoisten osaajien kanssa, tykkää ja kommentoi muiden postauksia sekä jaa myös omia pohdintojasi. Jos omien postausten tekeminen tuntuu työläältä, niin lähde siitä, mikä itselle tuntuu kaikkein tutummalle, sillä siitä yleensä saa mielenkiintoisimpia ja samaistuttavampia aiheita.

Itselleni postaamisessa on helpottanut se, että en mieti liikaa, lukeeko kukaan tai tykkääkö kukaan niistä, vaan pyrin jakamaan aiheita, jotka itselle ovat merkityksellisiä tai jakamisen arvoisia. Kerään myös itselleni ylös aiheita, joista olisi kiva kirjoittaa, jolloin minulla on valmiina jotain siinä hetkessä, kun alan kirjoittaa. Kaikki aiheet eivät pääse julkaisuun, mutta samalla oma luovuus pysyy hereillä ja pystyn myöhemminkin tarttumaan asioihin, jotka ovat tuntuneet merkityksellisille.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: