Rekrytoijan vanhat työhakemukset

Näin sosiaalisessa mediassa postauksen, jossa henkilö jakoi ihan toiseen aiheeseen liittyen oman vanhan työhakemuksensa. Innostuin kovasti kaivelemaan omia vanhoja työhakemuksiani ja voi veljet mitä helmiä sieltä löytyikään 😉

Jälkikäteen ajateltuna ei tarvitse kyllä miettiä, miksi työpaikka ei ole napsahtanut. Jotta voisin tarjota teille vertaistukea ja viihdettä päivään, jaan parhaat palat tässä tekstissä. Ehkä tästä voi napata myös itselleen vinkkejä työnhakuun siitä, mitä ei kannata tehdä. Enjoy!

  1. Aloitus, joka löytyy jokaiselta

Väitän, että 99% tämänkin tekstin lukijoista (ja ihmisistä yleisemminkin) on aloittanut joskus työhakemuksen jollain seuraavista tavoista:

”Luin ilmoituksen paikasta rekrytointikonsulttina yrityksessä x duunitori-sivustolta ja sen perusteella olisin juuri etsimänne työntekijä.”

” Olen 21-vuotias yhteiskuntatieteiden ylioppilas Kuopiosta. Vapaa-ajallani harrastan liikuntaa, tykkään viettää aikaani ystävien ja perheen kanssa. Löysin työpaikkailmoituksen internetistä ja olen kiinnostunut kyseisestä kesätyöpaikasta.”

”Haen kesän 2014 kesätyöpaikkaa.”

Aloituksenahan nämä eivät ole mitenkään vaarallisia, mutta jos haluaa erottua joukosta, tuskin se näillä onnistuu, koska joka toisella tai useammalla vastaava aloitus on. Kokeile sen sijaan esittää alkuun jokin kysymys, lyhyt myyntipuhe sinusta tai lyhyt kuvaus siitä, miksi tehtävä kiinnostaa.

2. CV:n referointi

En usko myöskään, että olen ainoa, jonka syntilistalta löytyvät pitkät kuvaukset siitä, mitä olen tehnyt aiemmissa työpaikoissani, kun sama tieto joko on jo CV:ssä tai olisi voinut olla siellä. Parhaita paloja alla.

”Tällä hetkellä työskentelen opintojeni ohella Technopoliksella asiakaspalvelutehtävissä. Työhön kuuluu asiakaspalvelun ohella kulunvalvontatehtäviä, laskutusta, kokouspalveluiden tarjoamista sekä asiakkuuksien hallintaa.”

”Työkokemukseeni kuuluu myös hyvin monenlaisia muita tehtäviä. Olen työskennellyt mansikkatilalla erilaisissa tehtävissä, olen toiminut mansikanmyyjänä sekä siivoojana ja huolehtinut ennakkoäänestyksen sujumisesta.”

”Opintoni ovat siinä vaiheessa, että minulla on tekemättä enää harjoittelu. Pro gradu –tutkielmani tein yhden tiimin kehittämisestä. Keskityin muun muassa tavoitteisiin, kommunikaatioon, jatkuvaan kehitystyöhön ja työn kuormittavuuteen.”

Kaikki edellä mainittu tieto on ollut täysin relevanttia tietoa minusta työnhakijana, mutta samaan aikaan en ole hyödyntänyt kaikkea potentiaalia tuoda itsestäni ja persoonastani esiin asioita työhakemuksessa. Kun sama tieto on kahteen kertaan sekä hakemuksessa että CV:ssä, jää hakijalta pois mahdollisuus kertoa itsestään monipuolisemmin.

3. Kliseiden käyttö

Kliseet ovat asioita, jotka ovat teoriassa kivoja, mutta käytännössä latteita sanoja, jotka eivät oikeastaan kerro mitään olennaista henkilöstä. Tässäkin taustalla on se, että aika monella muullakin on seuraavia kuvauksia itsestään.

”Olen ahkera ja oma-aloitteinen työntekijä sekä haluan kehittyä työssäni.”

”Työkokemus ja iso perhe on opettanut minua tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Pidän ihmisten parissa työskentelystä ja siksi lähdinkin opiskelemaan yhteiskuntatieteitä, pääainesuuntauksenani sosiaalipsykologia.”

Joten jos mietit jatkossa käyttäväsi sanoja ahkera, oma-aloitteinen, tunnollinen, tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa tai pidän ihmisten parissa työskentelystä, mieti voisitko korvata ne jollain muulla tai edes heittää sekaan elävöittäviä esimerkkejä.

4. Ei sanaakaan siitä, miksi tehtävä tai yritys kiinnostaa

Olen kirjoittanut myös kymmeniä hakemuksia, jotka ovat keskittyneet vain kuvaamaan minua, mutta en ole maininnut hakemaani työpaikkaa ollenkaan. Seuraavaksi haluan tarjota teille tästä esimerkin, jonka kaupan päälle saatte myös kokonaisen työhakemuksen, joka menee suoraan koriin maailman lyhyin ja tylsin työhakemus.

”Haen kesän 2014 kesätyöpaikkaa. Olen kiinnostunut ensisijaisesti kassanhenkilön työstä, mutta toki muutkin työt sopivat minulle. Työpaikka K-raudassa kiinnostaa siksi, että K-rauta vaikuttaa asiakkaan näkökulmasta monipuoliselle työpaikalle sekä pidän ihmisten parissa työskentelystä. Näin ollen asiakaspalvelutyö K-raudassa vetää puoleensa.”

”Olen 20-vuotias yhteiskuntatieteiden ylioppilas Kuopiosta. Vapaa-ajallani harrastan liikuntaa ja tykkään viettää aikaani ystävieni ja perheeni kanssa.


Olen mielestäni ahkera ja oma-aloitteinen työntekijä, ja pidän haasteista. Olen tottunut pienestä pitäen tekemään työtä, sillä olen työskennellyt useana kesänä tätini mansikkatilalla sekä poimijana, pakkaajana että muissa tilan töissä. Viime kesän olin myymässä mansikoita Ikean edessä. Viimeisen vuoden ajan olen hoitanut viikkosiivouksen pieneen yritykseen.


Tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja pidän ihmisten parissa työskentelystä ja siksi lähdinkin opiskelemaan yhteiskuntatieteitä, pääainesuuntauksenani sosiaalipsykologia.”

5. Aina on kuitenkin onnistanut

Vaikka omassa työnhaussa on ollut parempia ja huonompia jaksoja, aina olen kuitenkin jonnekin työllistynyt. Siksi haluankin valaa uskoa teihin, että ensinnäkin ei niin priimaluokan työnhakudokumenteilla voi päästä töihin. Toisekseen pienilläkin viilauksilla voi viedä omaa työnhakuaan eteenpäin. Lisää vinkkejä voit lukea esimerkiksi TÄSTÄ tai TÄSTÄ.

Jos kaipaat lisää tukea tai palautetta omaan työnhakuusi, allekirjoittaneen palveluvalikoimasta löytyy myös henkilökohtainen työnhakuvalmennus. Tämän aikana voidaan katsoa esimerkiksi hakudokumenttisi kuntoon, miettiä oman osaamisesi sanoittamista tai jutella laajemmin työnhausta. Laita viestiä ja räätälöidään sinulle sopiva paketti.

-byErica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: