Millainen CV voi auttaa uudelle uralle siirryttäessä?

On taas se aika vuodesta, kun kesätyöhaut käyvät kuumimmillaan ja moni tuskailee sen kanssa, miten saada jalkaa oven väliin joko ihan ensimmäisen työpaikan osalta tai sitten ensimmäisen oman alan työpaikan osalta. Ajankohtaista työnhaku on näin alkuvuodesta myös monelle muulle, joka etsii sitä seuraavaa siirtoa urallaan.

Internetin ihmeellinen maailma on pullollaan ohjeita siitä, miten tehdä hyvä CV ja mitä siinä pitäisi ja ei pitäisi olla. En siis lähde toistamaan sitä katalogia, vaan keskityn tässä yksittäisiin tärppeihin siitä, miten tehdä CV, joka maksimoi mahdollisuutesi päästä eteenpäin rekrytoinnissa. Erityinen fokus on siinä, miten tuoda esille osaamistaan ja motivaatiotaan, kun aiempaa kokemusta ei vielä ole.

En lupaa, että näillä vinkeillä pääset varmasti eteenpäin, mutta tästä voi herätä uusia ajatuksia, joiden kautta tutkailla omaa CV: tään uusin silmin. Tiedostan, että työnhaku on haastavaa ja kuluttavaa, joten uusi näkökulma voi joskus muuttaa kurssia. Olkaapa siis hyvä. Tässä minun vinkkini hyvään CV:seen, joilla voit viedä työnhakuasi eteenpäin.

REKRYTOIJA EI OLE AJATUSTENLUKIJA

Jos olet seurannut blogiani tai minua pidempään vaikkapa LinkedIn:ssä, olet todennäköisesti törmännyt tähän fraasiin useammankin kerran. Mielestäni se on kuitenkin yksi tärkeimpiä asioita pitää mielessä ja varmasti ainoa kohta tässä tekstissä, jonka tarvitsee jäädä mieleen. Jos rekrytoija ei tunne sinua ennakkoon, ei hän myöskään mitenkään voi tietää sinusta mitään muuta kuin sen, mitä hänelle kerrot.

Voi olla, että esimerkiksi HR-assistentin, taloushallinnon asiantuntijan tai vaikkapa kaupan myyjän tehtävät voivat tuntua itsestään selville, että kyllähän kaikki tietävät, mitä niissä tehdään. On kuitenkin mahdollista, että sama HR-assistentti tekee vaikkapa pelkästään työsopimuksia ja -todistuksia tai toisaalta avustaa näiden lisäksi rekrytoinnissa, uusien työntekijöiden perehdyttämisessä ja lähtökeskusteluissa. Kaupassakin myyjä voi tehdä perinteistä asiakaspalvelua ja hyllyttämistä tai vaihtoehtoisesti vastata koko osastostaan.

KAIVELE TYÖHISTORIAASI OLENNAISEN LÖYTÄMISEKSI

Erityisesti uudelle alalle siirryttäessä tai haettaessa ensimmäistä oman alan työpaikkaa, on syytä miettiä omaa työhistoriaansa, opiskeluhistoriaansa ja oikeastaan kaikkea mitä on aiemmin tehnyt todella kattavasti. Mitä kaikkea olen todellisuudessa tehnyt? Jos haet HR-alalle ja olet omassa työssäsi ollut mukana rekrytoinnissa tai tukenut esihenkilöitä työsuhteeseen liittyvissä asioissa, tuo tämä esille, vaikka sitä olisi ollut vain yksi päivä koko työsuhteen aikana. Kaikki lasketaan.

Sama kattavuus koskee myös opintoja. Kaksi opiskelijaa voi rakentaa samasta tutkinnosta täysin omanlaisensa valitsemalla erilaisia opintojaksoja. Onkin siis hyvä kertoa, mihin olet painottanut opintojasi, mitkä kurssit ovat olleet erityisen kiinnostavia haetun tehtävän osalta tai oletko päässyt osaksi projektia, jossa olet voinut kerryttää käytännön taitoja kyseiseen tehtävään liittyen.

Älä myöskään unohda vapaaehtoistyötä tai harrastuneisuutta oman alasi osalta. Tämän alle osuu myös ainejärjestöjen hallituspaikat ja osallistumiset heidän projekteihinsa. Näiden osalta pääsee vaikkapa järjestön rahastonhoitajana tutustumaan laskutukseen tai kirjanpitoon pienessä mittakaavassa tai järjestämään erilaisia tapahtumia ja kehittämään siinä projektinhallintataitojaan, joita arvostetaan monessa paikassa. Harrastuneisuutta voi puolestaan olla vaikkapa se, miten olet opiskellut omatoimisesti uuden ohjelmointikielen tai opetellut käyttämään Exceliä laajemmin.

SUHTEUTA HAETTUUN TEHTÄVÄÄN

Tässä on toinen hyvä yleispätevä vinkki CV:n hiomiseen. Moni meistä on varmasti kuullut tästä, mutta kuinka moni oikeasti tekee niin? Iso osa meistä tekee yhden CV:n, jolla sitten hakee jokaiseen paikkaan. Eikä siinäkään mitään väärää ole, mutta rekrytoijat kuitenkin rakastavat kuulla sitä, miten henkilö on aidosti tutustunut hakemaansa paikkaan ja se välittyy myös hakudokumenteista.

Käy siis CV:täsi läpi kunkin haetun tehtävän osalta ja mieti, voisitko korostaa siinä vieläkin paremmin niitä ominaisuuksia, joita tehtävässä toivotaan. Jos tehtävään haetaan kansainvälistä osaamista, katso, että tuot esille kaiken kokemuksesi siihen liittyen. Toisaalta jos keskiössä on asiakaspalvelu tai myynnillisyys, varmista myös, että nämä huokuvat läpi jokaisessa osa-alueessa.

Yksi kohta tuoda esiin henkilökohtaisuutta ja sitoumusta juuri haettuun tehtävään on esittelyteksti. Se on usein ensimmäinen kohta, joka CV:ssä näkyy ja siksi siihen kannattaa myös panostaa eikä kirjoittaa vain yleispätevää tekstiä. Hyvässä esittelytekstissä tulee esille, kuka sinä olet, mikä on sinun ydinosaamistasi ja mitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä. Vertailepa näitä kahta esittelytekstiä ja mieti, kumpi sykähdyttää enemmän:

Työelämän kehittäjä, työmarkkinoiden osaaja ja rekrytoinnin asiantuntija, joka etsii uutta uraa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena on rekrytoinnin, hakijakokemuksen sekä oppilaitosten ja työelämän yhteistyön kehittäminen sekä paremman työelämän rakentaminen työntekijöiden hyvinvointia rakentavaan suuntaan.

Olen ahkera ja oma-aloitteinen rekrytoija. Nautin ihmisten parissa työskentelystä ja teen työni aina luotettavasti loppuun saakka.

TUOKO TÄMÄ LISÄARVOA VAI EI?

CV:n kohdalla on hyvä miettiä myös sitä, mikä tuo aidosti lisäarvoa ja mikä ei. Vältä kliseiden (esim. ahkera, oma-aloitteinen, sosiaalinen, luotettava, tunnollinen, tarkka) käyttöä, vaikka ne hyviä ominaisuuksia ovatkin ja mieti sen sijaan, mitkä ovat ne asiat, jotka sinut aidosti erottavat muista. Hyvä vinkki voi olla myös miettiä omia saavutuksia ja tuoda niitä esille. Tässäkään ei tarvitse olla voittanut Nobelin rauhanpalkintoa tai olla vuoden työntekijä, vaan pienetkin saavutukset riittävät.

Moni miettii myös sitä, kannattaako jotain kokemuksia tai koulutuksia jättää pois, jos ne eivät kyseiseen tehtävään liity mitenkään. Jos sinulla on pitkä työhistoria, voit jättää pois varhaisempia työkokemuksia ja keskittyä tuoreempiin. Voit myös merkata pelkällä otsikkotasolla näitä menneisyyden kokemuksia ja jättää tarkemman työtehtävien kuvauksen vain niihin, joilla on merkitystä. Toki jos olet työurasi alussa, kuvaa mieluummin kaikki, jotta sinun työkokemuksesi näyttää mahdollisimman monipuoliselle eikä turhia aukkoja jää.

PERSOONA PELIIN

Monesti mietitään sitä, kannattaako visuaalisuuteen panostaa vai ei. Se voi olla tekijä, joka erottaa sinut muista ja sillä saa hyvin tuotua esille oma persoonaansa. Tärkeämpää mielestäni on kuitenkin selkeys ja se, että kaikki tarvittava tieto näkyy CV:stä. Monta kertaa omalla urallani on tullut vastaan todella hienoja CV:tä, mutta sisällöltään niin olemattomia, että ei ole voinut sanoa yhtään, mitä henkilö osaa tai ei osaa. Älä siis kikkaile visuaalisuudella ja oleta, että se on ”vapaudut vankilasta-kortti”, jolla pääset jatkoon.

Jos kuitenkin sisältö on kunnossa, voit vapaasti leikkiä visuaalisuudella ja tehdä CV:stä juuri sinun näköisen. Tässä voit käyttää valmiita mallipohjia tai luoda vaikkapa ihan oman, jos taitosi siihen riittävät. Erityisesti luovilla aloilla itse tehty CV-pohja ja visuaalisuus ovat myös niitä tekijöitä, jotka sinut erottavat muista, joten niissä tapauksissa visuaalisuus on enemmänkin pakollista kuin vapaavalintainen lisä. Eli tässäkin mieti sitä, mihin olet hakemassa ja miten CV istuisi juuri kyseiseen yritykseen ja tehtävään. Voi olla, että joudut tekemään kattavaa taustatutkimusta, mutta uskallan väittää, että käytetty aika maksaa itsensä takaisin.

KAIKKI TAVAT OVAT OIKEIN

Haluan nostaa vielä esille sen, että voit halutessasi unohtaa kaikki nämä vinkit ja tehdä juuri sinun näköisesi CV:n. Jollain voi toimia hyvin video itsestä, jota sitten jakaa kiinnostaviin yrityksiin. Toiset voivat tehdä portfoliota omista töistään vaikkapa kirjallisesti tai kuvina. Olenpa kuullut jonkun käyttäneen Exceliä CV-pohjana. Tämän toimivuudesta en ole niin varma, mutta jos se tuntuu sinun jutullesi, anna mennä ja tuo persoonaasi esille oman näköiselläsi formaatilla.

CV:n tärkein tehtävä on tuoda sinun osaamistasi esille ja esitellä, millainen työntekijä sinusta saadaan. Näinpä ollen osaamisen esiintuomiseen on tapoja ihan niin monta kuin on tekijöitäkin. Vielä toistaiseksi perinteinen CV-malli on vielä käytössä, mutta tulevaisuudessa siirrytään ihan varmasti kevyempiin tapoihin, joissa työnhausta tulee mutkattomampaa ja automatisoidumpaa. Joten jos tällainen työnhaun tapa viehättää, voit myös lohduttautua sillä, että vain pari CV:tä ja sitten helpottaa.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua ja sait edes jotain uutta näkökulmaa työnhakusi tueksi. Mietin itse juuri yksi päivä, että olen todella onnellinen siitä, että itse ei ole tarvinnut töitä hetkeen hakea. Joten sympatiat ovat kaikkien teidän puolella, jotka juuri nyt vääntävät sitä täydellistä CV:tä tai hakemusta. Tsemppiä siihen!

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: