Rekrytoijan monet roolit

Rekrytoijan työ on äärimmäisen monipuolista ja vaatii yksilöltä monenlaisia taitoja aina projektinhallinnasta sosiaalisiin taitoihin ja epävarmuuden sietämiseen. Omassa työssäni rekrytoijana olen joutunut monenlaisiin tilanteisiin ja päivittäisessä työssäni olen monissa eri rooleissa tilanteen vaatimusten mukaisesti.

Kirjasin tähän tekstiin ylös seitsemän roolia, joissa jokainen rekrytoija on varmasti päässyt tai joutunut olemaan työuransa varrella. Lista on varmasti vain murto-osa kaikista mahdollisuuksista, mutta antaa hyvää osviittaa työn monipuolisuudesta.

1.PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ

Rekrytointi on pähkinänkuoressa useiden projektien hallintaa samanaikaisesti. Jokainen rekrytointi on oma projektinsa, johon kuuluu eri vaiheita eri ihmisten kanssa. Samaan aikaan tehdään useita rekrytointeja sekä ollaan myös mukana esimerkiksi työnantajamielikuvan kehittämisessä, hoidetaan työsuhdeasioita sekä kehitetään prosesseja.

Koska samanaikaisesti tapahtuu niin paljon, organisointitaidot nousevat arvoon arvaamattomaan. Samoin kuin loputtomat muistilaput ja to do -listat. Itsellänihän on myös muistilapuille omat muistilaput, jotta tiedän, mistä lähteä liikkeelle. Projektien hallinnan kannalta keskeistä on myös se, että kaikki on kirjoitettava muistiin, jotta sinulla on ajantasainen käsitys siitä, missä mennään ja mitä vielä puuttuu. Miten muuten muistat, mitä olet keskustellut hakija X:n tai Y:n kanssa.

2.MYYJÄ

Olen puhunut aiemminkin, että rekrytointi on pitkälti myyntiä. Sopivia työpaikkoja pitää myydä työnhakijoille ja toisaalta ehdokkaita myydä rekrytoiville esihenkilöille. On tunnistettava henkilöiden vahvuudet ja kiinnostuksenkohteet, jotta osaa valita juuri oikean kulman kertoa tehtävästä tai ehdokkaasta, jotta toisen osapuolen kiinnostus herätetään. Eli keskeistä on kysyä oikeita kysymyksiä ja aidosti kuunnella.

Isoimpia harhaluuloja rekrytoinnin osalta on suuren hakijamäärän ohella myös se, että ihmiset ottaisivat hyppien ja keikkuen vastaan tarjotut työtehtävät. Omassa työssäni arkipäivää on enemmänkin se, että yksilöt haluavat pohtia vaihtoehtoja vielä työtarjouksen kohdalla, jolloin täytyy olla pelisilmää siitä, mitä pitää tarjota ja mistä naruista vedellä.

3.TIEDOTTAJA

Rekrytointi on myös viestintää. Viestit työantajan odotuksia hakijoille työpaikkailmoituksissa ja keskusteluissa heidän kanssaan. Viestit prosessin etenemisestä sekä ehdokkaiden että esihenkilöiden suuntaan ja tavoitteenasi on pitää kaikki osapuolet tietoisina siitä, missä mennään ilman, että heidän pitäisi kysellä perään.

Usein tämä on osa-alue, jonka suorittaminen on melkein jokaisella rekrytoijalla puutteellista, sillä täydellinen viestintä vaatii ihan pirusti aikaa ja muistamista. Kun pöydällä on useita samanaikaisia rekrytointiprojekteja, voi olla, että väliaikatiedon viestiminen on juuri se asia, josta on helppo karsia haastattelujen ja hakijoiden etsinnän lomassa. Ja kuinka paljon helpompaa onkaan laittaa nopea automaattiviesti, että sinua ei valittu, kun aidosti antaa palautetta.

4.TERAPEUTTI

Rekrytoijan työssä joutuu tuottamaan pettymyksiä ja käsittelemään ihmisiä, jotka ovat esimerkiksi ärsyyntyneitä tai pettyneitä. Erityisesti tilanteissa, joissa henkilöä ei ole valittu, voi saada osakseen hyvinkin kattavan oksennuksen hakijan pahaa oloa ja sitä, miten häntä on toistuvasti kohdeltu väärin hakuprosesseissa. Tärkeää tässä onkin juuri se, että kuuntelee toista, jos vain keskustelun taso pysyy asiallisena eikä lähde esimerkiksi henkilökohtaisiin solvauksiin.

Näiden lisäksi on omalla urallani tullut myös vastaan tilanteita, joissa henkilö on ihan neutraaliin kysymykseen alkanut vuodattaa omaa traagista elämäntarinaa, jota sävyttävät päättyneet ihmissuhteet, kuolemat ja peräkkäiset pettymykset. Rekrytoijan ei kuulu olla terapeutti, mutta taitoa vaatii käsitellä itkevää työnhakijaa. Tuntuisi aika tylylle palata takaisin vaikkapa haastatteluagendalle ilman, että reagoi tai on yhtään pahoillaan hakijan puolesta.

5.NÄYTTELIJÄ

On hyvin luonnollista, että kaikkien ihmisten kanssa henkilökemiat eivät vain kohtaa. Tämä voi kuulostaa karulle sanoa, mutta välillä vastaan tulee ihmisiä, jotka ärsyttävät tai joiden juttujen kuunteleminen tuntuu puuduttavammalle kuin kuivimman kirjan lukeminen. On kuitenkin asiantuntemusta osata näissä tilanteissa ottaa rooli, jossa on aidosti läsnä, keskittyy toiseen ihmiseen ja antaa hänelle tunteen siitä, että häntä on kuultu. Kuitenkin rekrytoinnissa tärkeää ei ole minun ja haastateltavan henkilökemiat, vaan hänen osaamisensa ja sopivuutensa tehtävään. Etua on myös siitä, jos osaa haukotella ilman, että toinen osapuoli huomaa sitä 😉

Näyttelijäntaitoja on tarvittu myös tilanteissa, kun vastaan on tullut ihmisiä, jotka varmasti monen mittapuulla eivät olisi ihan niitä tyypillisiä tapauksia. Miten muuten reagoit tilanteeseen, jossa henkilö tulee paikalle ympäripäissään tai haluaa antaa sinulle kattavan kuvauksen, millaisia vesimiehet ovat luonteeltaan? Unohtamatta tilannetta, jossa henkilö haukkuu kaiken rekrytoijan ammattitaidosta, paikallisiin yrityksiin ja työaikoihin.

6.POLIITIKKO

Rekrytoinnissa on paljon tilanteita, joissa et voi mitenkään tietää kaikkea. Et voi olla jokaisen tehtävän, tiimin, yrityksen tai toimialan asiantuntija. Kaikkea tietoa ei välttämättä voida jakaa rekrytoijalle eikä se välttämättä olisi perusteltuakaan. Ainakin itsellä tietoa tulee sen verran paljon, että iso osa menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Sisäistä poliitikkoa tarvitaan kuitenkin tilanteissa, joissa hakijat kysyvät tiukkoja kysymyksiä ja on tärkeää antaa vastaus, jonka sisältöarvo on nolla, mutta hakija kokee kuitenkin saaneensa tyydyttävän vastauksen.

Poliitikon taitoja tarvitaan myös tilanteissa, joissa ehdokkaiden suuntaan täytyy viestiä asioita, joista heidän ei haluta tekevän vääriä tulkintoja. Tällainen tilanne voisi olla esimerkiksi tilanne, jossa henkilöä ei ole valittu ja valinnan kriteereistä tulee viestiä siten, että ehdokkaalle jää positiivinen kuva eikä hän saa keskustelun myötä jäädä pohtimaan, että häntä on kohdeltu väärin tai että päätös on tehty epäreilusti.

7.TAIKURI

Viimeinen rooli on sitten se kaikista yleisin ja toivotuin. Rekrytoivat esihenkilöt toivovat usein ihmetekoja. Halutaan löytää ehdokas, jollaista ei löydy tai halutaan vertailuun lisää ehdokkaita, jotka täyttävät maagiset kriteerit. Uskotaan, että meillä rekrytoijilla on olemassa jokin varasto, josta nostamme hyllyiltä sopivia ehdokkaita ja kärräämme heitä esittelyyn liukuhihnalla, jos edelliset eivät ole kelvanneet.

Kaikkiin vaatimuksiin emme valitettavasti pysty, mutta oman kokemukseni mukaan monet rekrytoijat ovat taikureita, jotka vetelvät kaneja hatuista. Saamme kaivettua esiin ehdokkaita, joiden olemassaolosta ei ole uskallettu edes haaveilla tai löydämme henkilön tehtävään aikataululla, joka ylittää valon nopeuden. Mieluusti ylitämmekin odotuksia olosuhteissa, joissa meidän ei oleteta tekevän täysin mahdottomia, koska emme mekään ihan kaikkeen pysty.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: