10 syytä käyttää LinkedIniä

Olen itse suuri LinkedIn:n puolestapuhuja, sillä itselleni siitä on ollut paljon hyötyjä. Voi olla, että olisin asiasta eri mieltä, jos en olisi saanut sitä kautta kiinnostavia tilaisuuksia tai päässyt osallisiksi kiinnostaviin keskusteluihin. On tämä toki vaatinut omaa aktiivisuuttakin, mutta tehty työ on kyllä maksanut itsensä takaisin.

Monesti kuulen argumentteja siitä, että ”Ei minun nyt kannata siellä olla, kun ei meidän alan ihmiset siellä ole” tai ”Siellä on vaan niitä johtajia ja myyjiä”. Varmasti on ihan totta, että kaikille aloille se ei ole sopiva foorumi, mutta populaatio eri aloilla lisääntyykin ja käyttömahdollisuudet eivät rajoitu vain siihen, että rekrytoijat ottaisivat yhteyttä. Listasinkin tähän tekstiin 10 syytä käyttää LinkedIn:ä.

1.Yhteydenotot rekrytoijilta

Varmasti se yleisin syy käyttää LinkedIniä on mahdollisuus saada yhteydenottoja rekrytoijilta. Kun profiilisi on kunnossa, voi sinulle tulla suoraan viestiä kiinnostavista tehtävistä. Tämä toki edellyttää sitä, että olet kuvannut kattavasti aiempia työtehtäviäsi, ehkä laittanut sopivia avainsanoja profiiliisi sekä tietysti olet sellaisella alalla, jossa rekrytoijat kontaktoivat ehdokkaita suoraan.

Tällaisia aloja ovat esimerkiksi IT- ja teknologiaroolit, insinööritehtävät eri aloilla, kaupallisen alan osaajat esimerkiksi talouden ja konsultoinnin aloilla, rekrytoijat ja nykyisin myös enenevissä määrin kaiken tasoiset osaajat melkein alalta kuin alalta. Uusimpana ehkä vielä vahvemmin sosiaali- ja terveysalan osaajat. Suorahaku ei kosketa enää vain johto- ja asiantuntijarooleja, vaan yhteydenottoja voi tulla myös avustavampiin tehtäviin ja ihan myös perinteisempiin ”duunarirooleihin”.

2.Työn hakeminen

Hyvä LinkedIn-profiili vastaa CV:tä ja siksi sitä on myös mahdollista hyödyntää monipuolisesti työnhaussa. LinkedIn tarjoaa erilaisia keinoja myös omaan aktiiviseen työnhakemiseen. Voit ilmaista profiilissasi, että olet avoin uusille mahdollisuuksille ja tämä näkyy sitten myös rekrytointia tekeville. Toisaalta voit myös jakaa itse postauksia omaan työnhakuusi liittyen ja nämä voivat saada todella suurta näkyvyyttä.

LinkedIn:ssä on käytössä EasyApply-hakutoiminto, joka mahdollistaa sen, että joihinkin tehtäviin voi hakea suoraan omalla LinkedIn-profiililla eli parin klikkauksen jälkeen olet mukana haussa. Monista työpaikoista myös ilmoitetaan pelkästään LinkedIn:ssä tai yhtenä vakiokanavana, joten sitä kautta on helppo seurata, mitä kaikkea olisi juuri nyt tarjolla.

3.Yritystoiminnan aloittaminen ja boostaaminen

LinkedIn tarjoaa hyvän mahdollisuuden yritystoiminnan aloittamiseen. Voi olla, että saat tätä kautta yhteydenottoja ja tietoa mahdollisista tilaisuuksista oman työsi ohella. Monet kyselevätkin postauksissaan tiettyjen alojen osaajia tai palveluita ja näissä on hyvä ilmoittaa itsensä. Toisaalta voit samalla nähdä, mille on kysyntää ja selvittää myös verkostoltasi, voisiko sinun osaamistasi hyödyntää muuallakin kuin perinteisen työn kautta.

LinkedIn perustuu verkostojen hyödyntämiseen ja siksi monen alan yrittäjälle se tarjoaa erittäin hyviä keinoja markkinoida omaa tuotettaan tai osaamistaan. Verkostosi koosta riippuen postaukset voivat tavoittaa hyvinkin laajoja yleisöjä ja voit myös suoraan kontaktoida kiinnostavia henkilöitä. Puhumattakaan sitten suosituksista, jos hoidat hommasi hyvin ja muut voivat jakaa viestiäsi eteenpäin.

4.Muut kiinnostavat mahdollisuudet

LinkedIn voi tarjota myös muita kiinnostavia mahdollisuuksia esimerkiksi kutsuja webinaareihin, podcast-vieraaksi tai ihan vaikkapa vaan lounaalle kiinnostavien ihmisten kanssa. Näiden ei välttämättä aina tarvitse olla sellaisia, joista itse hyödyt rahallisesti, vaan myös sellaisia, joissa pääset laajentamaan osaamistasi tai tietovarantoasi tai ihan vaan pitämään hauskaa.

Omalla kohdallani LinkedIn on tarjonnut esimerkiksi mahdollisuuksia puhujakeikkoihin, joita en välttämättä olisi saanut muuten. Toisaalta olen voinut jakaa omia ajatuksiani muille paljon laajemmin kuin vain oman työpaikan tai oman lähipiirin puitteissa. Suoranaisesti tämä ei ole tuottanut pankkitilin kasvua, mutta pidemmällä tähtäimellä tämä kaikki voi myös näkyä siellä.

5.Verkostoituminen

Syy, miksi LinkedIn on koskaan perustettu, on se, että ihmiset voisivat verkostoitua keskenään sekä oman alan osaajien että muiden ammattilaisten kanssa. LinkedIn:ssä voi hyvinkin matalalla kynnyksellä laittaa viestiä kiinnostaville henkilöille ja pyytää vaikkapa etäkahveille, lounaalle tai ihan vain jäädä seuraamaan heidän ajatuksiaan ja osallistua keskusteluun.

Tarinoita siitä, miten LinkedIn:n kautta on tutustunut uusiin ihmisiin ja päässyt heidän kanssaan sparrailemaan itselle tärkeistä aiheista ja jopa oppimaan uutta, on lukuisia. Verkostoituminen korostuukin tämän päivän työelämässä ja tuntemalla oikeat ihmiset olet lähempänä uusia työmahdollisuuksia ja osaat myös hakea apua, kun sitä tarvitset. Esimerkiksi kuka voisi olla osaava tekijä työkykyjohtamisen tai digimarkkinoinnin osalta tai kenellä on tietotaitoa myynnin kasvattamisesta?

6.Henkilöbrändin rakentaminen

Nämä kaikki edellä olevat kohdat menevät aika kivasti otsikon henkilöbrändin rakentaminen alle. LinkedIn tarjoaa erinomaisen alustan tähän, sillä pystyt tuomaan viestiäsi esiin suuren ja sinulle sopivan kohderyhmän nähtäväksi. Jotta voit olla kilpailukykyinen omalla alallasi, tulee sinun olla tunnettu ja LinkedIn:ssä pystyy suhteellisen pienelläkin vaivalla lisäämään omaa tunnettuuttaan.

Jos siis sinulla on mielessä se, mikä on se sinun oma juttusi ja mistä haluat ihmisten sinut tuntevan, on LinkedIn:ssä helppo tuoda tätä viestiä esille. Voit kirjoittaa pidempiä tai lyhyempiä postauksia, osallistua keskusteluun ja jakaa apuasi ja osaamistasi kuulijakunnallesi. Tämä kaikki tapahtuu helposti, vaikka omalta kotisohvalta ilman, että tarvitsee lähteä toreille ja työpaikoille pitämään meteliä itsestään.

7.Pioneerina toimiminen omalla alalla

Tiedostan kyllä sen, että ihan joka alalla LinkedIn ei vielä ole käytössä ja sen hyödyt vaikkapa työllistymisen näkökulmasta ovat pienet. Entäpä jos sinä olisitkin se ensimmäinen, joka nostaa sinun alaasi liittyvää tarinaa esille ja toimit eräänlaisena tienraivaajana muille alallasi? Olemalla oman alan ensimmäinen tai ainoa edustaja voi vaikka saada markkinaetua suhteessa muihin alan osaajiin ja toimijoihin. Oman kokemuksen mukaan LinkedIn:ssä porukka on suhteellisen kiinnostunut kuulemaan eri alojen osaajista ja tekemisestä.

Hyvä huomio on myös se, että vaikka itse työntekijäpuoli ei olisikaan vielä LinkedIn:ssä, monet yritysten ja yhteiskunnan päättäjät ovat siellä, joten omaa viestiä voi saada esille ja erottautua joukosta alansa ensimmäisinä edustajina. Viime aikoina fiidiini on tullut paljon vaikkapa hoitoalan kertomuksia, mikä ei välttämättä ole se ensimmäinen kohderyhmä, joka LinkedIn:n foorumina yhdistetään.

8.Informaation saaminen

Kuten muissakin sosiaalisissa medioissa myös LinkedIn:ssä esillä ovat ne aiheet, jotka kulloinkin ovat kuumia ja ajankohtaisia. Jos työelämässä tapahtuu jotain mielenkiintoista, on se myös LinkedIn:ssä. Jos haluat tietää, mitkä yritykset trendaavat ja mitkä eivät ihan niinkään, käy katsomassa LinkedIn:ssä. Samalla voit myös kyylätä, missä vanhat opiskelukaverit tai entiset työkaverit nyt menevät, jos yhteydenpito on jäänyt.

Tottakai sosiaalisen median kanavien tavoin LinkedIn:kin on täynnä yleistä hypetystä ja kehumista, mutta samaan aikaan rivien välistä pääsee saamaan tärkeää tietoa esimerkiksi kiinnostavista tapahtumista, webinaareista sekä ilmiöistä ylipäätään. Itselleni on tullut vastaan esimerkiksi mielenkiintoisia tekoja ravintola-alalla näin korona-aikana, joita ei välttämättä valtavirran mediassa ole niin vahvasti nostettu esille.

9.Mielenkiintoiset keskustelut

Suurimpia anteja omalla kohdallani ovat ehdottomasti olleet nämä mielenkiintoiset keskustelut, joihin olen päässyt osaksi. Monet keskustelut ovat sellaisia, joita olen seurannut ikään kuin taustalla, kun olen omassa feedissäni törmännyt niihin. Eli mielenkiintoisia näkökulmia voi itselle saada vaikka ei yhteenkään keskusteluun itse osallistuisi. Toki samaan aikaan moni keskustelu suorastaan huutaa heittämään myös omaa kommenttia mukaan.

Olen myös itse nostanut esille monia kiinnostavia ajatuksia ja saanut kommentteja laidasta laitaan liittyen. Eniten keskustelua on varmasti herättänyt Kelan opintotuet tai rekrytoinnin epäkohdat. Toisaalta hymyn ovat tuoneet huulille ne keskustelut, joissa olen avannut keskustelua rekrytoinnin ja deittailun yhtymäkohdista tai siitä, että työhaastattelu ei ole Sami Kurosen grillaus Temptation Islandilla. Moni haluaisi tämän konseptin kyllä nähdä eli sitä odotellessa.

10.Lämmin ilmapiiri

Vaikka LinkedIn:ssä on paljon yhteneviä piirteitä moniin muihin sosiaalisen median kanaviin, yksi iso ero on mielestäni se, että ilmapiiri on huomattavasti paljon lämminhenkisempää ja kannustavampaa kuin muualla. Täysin tuntemattomatkin ihmiset saattavat onnitella uudesta työpaikasta tai laittaa viestiä, että ajatuksesi vaikuttivat todella kiinnostaville joten voidaanko verkostoitua. Kyseessä ei ole siis mikään iltapäivälehtien keskustelupalsta, jossa kilpaa haukutaan kaikkea ja kaikkia.

Tottakai satunnaisesti vastaan on tullut myös vähemmän mukavia kokemuksia, mutta nämä ovat laskettavissa omalla kohdallani ihan yhden käden sormilla ja näissäkään tilanteissa ei ole menty samalle epäasiallisuuden tasolle kuin monissa muissa medioissa. Siispä kynnys oman sisällön tuottamiseen ja aktiivisuuteen voi olla pienempi, kun vastaanotto useimmiten on todella positiivissävytteistä.

Toivottavasti sain sinut tämän tekstin myötä ajattelemaan vielä uudestaan LinkedIn:n käyttömahdollisuuksia, jos olit vielä ennen skeptinen sen suhteen. Kyseessä ei ole mikään ihmeiden tekijä ja vapaudut vankilasta kortti, vaan enemmänkin palvelu, joka voi tuoda jotain lisää omalle työrintamalle. Kokeile, jos et ole vielä tehnyt sitä, tai jatka samaa rataa, jos olet palvelun piiriin jo löytänyt.

-by Erica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: